Moelingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Moelingen
Deelgemeente in België Vlag van België
Moelingen
Moelingen
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Voeren Voeren
Coördinaten 50° 45′ NB, 5° 43′ OL
Overig
Postcode 3790
Detailkaart
Moelingen
Moelingen
Locatie in Limburg (België)
Portaal  Portaalicoon   België

Moelingen (Frans: Mouland) is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van de faciliteitengemeente Voeren.

Het is de meest westelijke deelgemeente van Voeren en gelegen in het Maasdal, aan het riviertje de Berwijn, dat iets verder westwaarts uitmondt in de Maas. Aan de (westelijke) overkant van de Maas bevinden zich het zuidelijke uiteinde van het Plateau van Caestert en het plaatsje Lieze (Lixhe). De noordkant van Moelingen ligt tegen de grens met Nederland aan, iets ten zuiden van Eijsden. Ten zuiden van Moelingen ligt de stad Wezet (provincie Luik).

Stijlvolle Moelingse huizen

Geschiedenis[bewerken]

Moelingen maakte tot aan de Franse Revolutie deel uit van het graafschap Dalhem. Bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek werd Moelingen in 1795 opgenomen in het toen gevormde departement Ourte. Na de Franse tijd werd dit de Nederlandse provincie Luik. In 1962 na de vaststelling van de taalgrens ging Moelingen over naar de provincie Limburg.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Kerk en kerkplein

In Moelingen bevindt zich een 14e-eeuwse Maaslandsgotische Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemel-Opnemingskerk, die nog een romaanse toren uit de 12e-eeuw heeft.

Sport[bewerken]

Voetbalclub SK Moelingen is aangesloten bij de Belgische Voetbalbond en actief in de provinciale reeksen.

Geboren[bewerken]