Moerasgas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Installatie voor de winning van moerasgas te Wognum in Noord-Holland

Moerasgas of brongas is de benaming voor gas dat ontstaat als gevolg van zuurstofloze bacteriële afbraak van organisch materiaal, onder andere in moerasbodems. Dit biogas bestaat voornamelijk uit methaan. Het kan fungeren als energiebron.

Spontaan vrijkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Moerasgas kan spontaan vrijkomen, meestal in kleine hoeveelheden. Het uit waterbodems opborrelend gas is soms zichtbaar als het zich onder natuurijs ophoopt en een witte vlek onder het ijs ontstaat. Wanneer er veel gas opborrelt blijft het ijs ter plaatse open. Men noemt zo'n plek een gaswel.

Winning[bewerken | brontekst bewerken]

Het gas werd vroeger in delen van west Nederland op vrij grote schaal gewonnen door er een reservoir op een wel te zetten en het gas af te tappen. Zo'n aftappunt leverde meestal voldoende gas voor een huishouden om dagelijks op te koken. Dit gas heet ook wel brongas.[1][2] Brongas dat met name uit Noord-Hollandse bodem met een brongasinstallatie gewonnen wordt, is veelal afkomstig uit geologisch relatief jonge lagen, waarbij sedimentlagen, zoals klei, vaak voorkomen dat het vrij komt.[3] Om deze reden werden boorputten geslagen. Deze winning van brongas in delen van (west) Nederland door boeren voor huishoudelijke gebruik is vanaf het midden van de twintigste eeuw steeds verder afgenomen.

Biogas[bewerken | brontekst bewerken]

Brongas is de natuurlijke variant van biogas dat in vuilstortplaatsen ontstaat en ook wel 'stortgas' genoemd wordt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]