Molenlaankwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Molenlaankwartier
Wijk van Rotterdam
Rotterdamse wijken-molenlaankwartier.PNG
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek
Coördinaten 51° 58′ NB, 4° 30′ OL
Oppervlakte 214 ha.  
Inwoners 7.750

Het Molenlaankwartier maakt deel uit van het Rotterdamse stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek en is gelegen in de Boterdorpse polder. Het is een groene wijk, doorsneden door singels, die vanaf de jaren 30 in ontwikkeling is gekomen aan weerszijden van de Molenlaan.

Molenlaan[bewerken]

Het Molenlaankwartier is genoemd naar de Molenlaan in Hillegersberg, een weg die al op een zeventiende-eeuwse kaart voorkomt.

Scholen[bewerken]

In het Molenlaankwartier zijn zes basisscholen gevestigd: de Jacob Marisschool, de Eduard van Beinumschool, de Sint Michaëlschool, de Hildegaertschool, de Heijbergschool en de Internationale School Hillegersberg. Voorts zijn de Toorop-mavo, het Sint-Laurenscollege, de Japan School of Rotterdam en de American International School of Rotterdam in de wijk gevestigd.

Kerken[bewerken]

Aan het Liduinaplein staat de katholieke St-Liduinakerk. De PKN beschikt over de Salvatorkerk aan de Mozartlaan; de Messiaskerk aan de Debussylaan werd in 2014 gesloopt; de klokkentoren is blijven staan. Aan de Bachlaan is een Joods cultureel centrum.

Straatnamen[bewerken]

De straten met namen van vogels ten noorden van Molenlaan dateren van voor de oorlog. Na de oorlog werden eerst, in de vijftiger jaren, bekende buitenlandse klassieke componisten vernoemd, terwijl in de zestiger jaren Nederlandse componisten werden vernoemd. Ten zuiden van de Molenlaan is aanvankelijk gekozen voor namen van schilders (onder andere Breitner, Jacob Maris, Mauve). In de aanloop naar de annexatie van Hillegersberg door Rotterdam werden enige lokale bestuurders uit de tijd dat Hillegersberg nog een zelfstandige gemeente was, vernoemd, onder meer om naamdoublures met Rotterdam te voorkomen; zo heette de Burgemeester F.H.van Kempensingel voordien Bergsingel, een naam die in Rotterdam al voorkwam. De Burgemeesters Van Kempen, Le Fèvre de Montigny en De Villeneuve zijn vernoemd, evenals secretaris Van Ballegooij en de wethouders Breedveld en Dijkshoorn.

Vervoer[bewerken]

Sedert de dertiger jaren wordt de wijk door een tramlijn met het centraal station verbonden: lijn 4, tot november 1967 14 genummerd. Over de Molenlaan rijdt buslijn 35 (station Noord - station Alexander), tot in de zestiger jaren, voor de bouw van de wijk Ommoord, reed deze bus onder nummer 46 tot net over de Prinses Irenebrug naar Terbregge.

Externe links[bewerken]