Mondwater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Odol-flesje

Spoelen met een mondspoelmiddel of mondwater is bedoeld als extra aanvulling naast het dagelijkse tandenpoetsen. Het ondersteunt de dagelijkse mondhygiëne. Soms kan het in uiterste nood dienen als tijdelijk vervangingsmiddel.

Er zijn verschillende soorten mondspoelmiddelen. De meeste zijn bij een drogist of supermarkt verkrijgbaar zoals fluoride-mondspoelmiddelen. Sommige zijn alleen bij een apotheek verkrijgbaar op recept, zoals chloorhexidine. Fluoridemondspoelmiddelen bevatten fluoride; een actief bestanddeel dat het tandglazuur sterker maakt.

Mondspoelmiddelen zonder alcohol hebben de voorkeur aangezien alcohol de mond uitdroogt wat plaquevorming en slechte adem kan stimuleren. Ook werkt alcohol katalyserend in combinatie met zure dranken wat tanderosie stimuleert. Tanderosie kan leiden tot onomkeerbare glazuurbeschadiging of tandafbraak. Ten slotte kan men na gebruik van alcoholhoudend mondwater positief testen voor een alcoholademtest zonder daadwerkelijk te hebben gedronken.

Mondspoelmiddelen kunnen het gebruik van tandenstokers en het tandenpoetsen niet vervangen. Mondspoelmiddelen veroorzaken een tijdelijke frisse geur.