Monochroom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbeeld van een monochrome (1 bit) afbeelding

Monochromatisch licht is licht van exact één golflengte. Iets dat monochromatisch is, heeft één enkele kleur. In de natuurkunde wordt het woord gebruikt voor elektromagnetische straling van één bepaalde golflengte. Een monochrome monitor kan maar één kleur afbeelden, zoals groen, wit of oranje. In de kunst is een monochroom werk een eenkleurig kunstwerk.

Het woord monochroom is afgeleid van de Griekse woorden mono (één) en chroma (oppervlak, huidskleur).

Laser en sommige Fluorstofloze gas-ontladingslampen (Doorzichtige ontladingsbuis en buiten-envelop) zenden licht uit van een specifieke golflengte die bij dat element in de ontladingsbuis behoort van exact 1 kleur.

Als je dit licht door een spectroscoop zou leiden, zal je precies één streep zien op precies die kleur die wij met onze ogen waarnemen wanneer wij het licht direct aanschouwen.

Monochromatisch licht is een vereiste bij het bepalen van de concentratie van een opgeloste stof met behulp van densitometrie

Uitzonderingen zijn uiteraard alle gas-ontladingslampen die door middel van een fluorescentiepoeder het UV-C licht die de ontlading opwekt "vertalen" naar zichtbaar licht. Door verschillende chemische samenstellingen van dat poeder te kiezen kunnen wij daarmee verschillende kleuren maken. Ook hoge- en Lagedruk Kwiklampen, Hogedruk Natriumlampen en HPIT lampen (Meerdere elementen in de ontladingsbuis) geven licht af van meerdere golflengten.

Als je het licht van dergelijke lichtbronnen door een spectroscoop zou leiden, dan zie je meerdere kleurenstreepjes, of enkele wazige gekleurde groepen.

Een monochroom afbeelding, bijvoorbeeld op papier, een beeldscherm, of een projectiescherm, bestaat uit twee kleuren, vaak zwart en wit. Ook bij andere kleuren, bijvoorbeeld zwart en groen, wordt dit zwart-wit genoemd. Zo'n afbeelding kan al of niet ook tussenliggende kleuren (grijstinten) bevatten.

Eenvoudige tekstopmaak is meestal in zwart-wit zonder grijstinten: op papier meestal letters in zwart of een andere donkere kleur (inkt), en een lichte achtergrond (papier); op een beeldscherm kwam met name vroeger licht-op-donker ook veel voor. Letterfonts op computerschermen hebben vaak aan de randen van zwarte letters ook wel grijze pixels, om ze minder hoekig te laten lijken.