Monstertruck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Scarlet Bandit plet een rij afgeschreven auto's.
Bigfoot monstertrucks

Een monstertruck is een auto, vaak een pick-up, met uitzonderlijk grote wielen en wielophanging. Het kan een normale auto zijn die is aangepast, of een die opzettelijk zo gebouwd is. Monstertrucks worden gebruikt bij shows en evenementen. De bestuurder haalt dan stunts uit met het voertuig.

Over het algemeen plet de monstertruck in een dergelijke show kleinere voertuigen onder zijn reuzenwielen. De trucks zijn in staat tegen de meeste barrières op te rijden, alsook er overheen. Hierom zijn ze uit veiligheidsoverweging uitgerust met een afstandsbediening, de Remote Ignition Interuptor (RII), die de monstertruck kan uitschakelen mocht de bestuurder de macht erover verliezen. Bij sommige shows is er slechts één truck op het parcours, maar meestal racen twee bestuurders tegen elkaar op naast elkaar liggende banen, bezaaid met dezelfde te nemen annex te pletten obstakels.

De laatste jaren worden monstertruck-wedstrijden steeds vaker afgesloten met een "freestyle"-onderdeel, waarbij de obstakels her en der op het terrein worden opgesteld. De bestuurders kunnen hun eigen weg en obstakels kiezen of hun truck over de kop laten vliegen.

Vermogen en verbruik[bewerken]

Monstertrucks hebben meer vermogen dankzij het gebruik van methanol. Methanol bestaat ongeveer voor de helft uit zuurstof. Om iets te verbranden is zuurstof nodig. Omdat er in methanol al zuurstof zit, is minder lucht nodig om methanol volledig te kunnen verbranden dan bij gewone brandstof. Daarom geeft methanol een veel groter vermogen, maar dat betekent ook een groter verbruik. Een monstertruck verbruikt gemiddeld anderhalve liter voor slechts 100 meter.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]