Mont Sainte-Victoire (Paul Cézanne)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mont Sainte-Victoire zijn diverse impressionistische schilderijen van het gebergte Mont Sainte-Victoire die de Franse kunstschilder Paul Cézanne schilderde.

Het gebergte ligt in het zuiden van Frankrijk, dicht bij Aix-en-Provence en was vlak bij zijn huis. Het gebergte inspireerde meerdere kunstenaars.

De schilderijenserie van de Mont Sainte-Victoire was een belangrijke serie in de ontwikkeling van het impressionisme naar meer kubistische schilderijen. Cézanne laat in deze schilderijen het klassieke perspectief los en gaat gebruik maken van kleurverschillen om diepte te creëren. Felle kleuren werden veelal op de voorgrond geplaatst, terwijl mattere kleuren meer op de achtergrond kwamen. Hierdoor ontstaat hetzelfde gevoel van dieptewerking.[1]

Een meer gangbare verklaring luidt dat Cézanne niet zozeer de uiterlijke verschijningsvorm van landschapselementen wilde vastleggen als reflecties van licht, zoals de Impressionisten, maar eerder de innerlijke structuur, in een streng geometrisch netwerk van parallelle penseelstreken. Daarom wordt zijn werk eerder tot het Postimpressionisme gerekend en had het als zodanig grote invloed op schilders als Picasso en Braque, die met behulp daarvan het analytisch kubisme ontwikkelden, kort na Cézannes dood.

Enkele schilderijen:

Zie de categorie Montagne Sainte-Victoire by Paul Cézanne van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.