Montanoceratops

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Montanoceratops
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Montanoceratops
Montanoceratops
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Ornithischia
Onderorde: Cerapoda
Infraorde: Ceratopia
Familie: Leptoceratopidae
Geslacht
Montanoceratops
Sternberg, 1951
Typesoort
Leptoceratops cerorhynchos
Afbeeldingen Montanoceratops op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Montanoceratops op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Montanoceratops was een geslacht van vrij grote leptoceratopide dinosauriërs, behorend tot de groep van de Neoceratopia. De enige bekende soort is Montanoceratops cerorynchus. Hij leefde in het laat-Krijt in Montana, Noord-Amerika.

Het fossiel, holotype AMNH 5464, is gevonden in de St. Mary River-formatie (Maastrichtien) en bestaat uit een gedeeltelijk skelet. Het werd in 1942 door Barnum Brown toegeschreven aan Leptoceratops als een L. cerorhynchus, maar in 1951 door Charles Mortram Sternberg aan een eigen geslacht toegewezen. De geslachtsnaam verwijst naar Montana en verbindt de naam daarvan met een latinisering van het Klassiek Griekse keratops, "hoorngezicht". De soortaanduiding betekent "hoornneus".

Een skelet

Montanoceratops had een hoorn. De staart van deze drie tot vier meter lange dinosauriër was ongewoon hoog. Dit kwam door de hoge doornuitsteeksels die op de staartwervels zaten, een aanhechtingspunt voor sterke staartspieren die de achterbenen voortdreven. Wellicht was zijn staart ook felgekleurd als seksuele signaalfunctie of als een herkenningspunt voor zijn soortgenoten. Montanoceratops was een herbivoor die met zijn scherpe snuit takken met bladeren en naalden afbeet.

Literatuur