Monte Grappa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Monte Grappa
Monte Grappa
Hoogte 1775 m
Coördinaten 45° 51′ NB, 11° 44′ OL
Ligging Veneto (I)
Gebergte Venetiaanse Vooralpen
Monte Grappa (Alpen)
Monte Grappa
Detailkaart
Monte Grappa (Veneto)
Monte Grappa
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Monte Grappa is een 1775 meter hoge berg op de grens van de Italiaanse provincies Belluno, Vicenza en Treviso in de regio Veneto.

De berg is gelegen tussen de rivieren Brenta en Piave. Ten zuiden van het gebergte ligt de stad Bassano del Grappa. Vanuit deze stad loopt een weg naar de top vanwaar men een weids uitzicht over de laagvlakte en vooralpen van de Veneto heeft. Voor wielrenners is de Monte Grappa een enorme uitdaging. Van Bassano tot de top moeten over een afstand van nog geen 30 kilometer 1500 hoogtemeters overwonnen worden.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog is er hevig rondom de Monte Grappa gevochten en vielen er duizenden slachtoffers. In de jaren dertig heeft men hiervoor een enorm monument en ossuarium op de top gebouwd. Op de berg rusten 12.615 Italiaanse en 10.295 Oostenrijkse soldaten.

Wielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in het wielrennen is de Monte Grappa een gekende term. Er zijn negen zijden langs waar men met de fiets de berg kan oprijden. In 1968 werd de berg voor het eerst opgenomen in de Ronde van Italië. In dat jaar lag de finish van de 10e etappe bovenop de berg en werd deze gewonnen door de Italiaan Emilio Casalini.[1]

In 2014 was de Monte Grappa het strijdtoneel voor een klimtijdrit, gewonnen door Nairo Quintana. Hij zal uiteindelijk ook deze Giro winnen.[2]

Verder werd de Monte Grappa nog viermaal opgenomen in het parcours (1974,1982, 2010 en 2017), maar lag de eindstreep telkens verder in de wedstrijd.

Zie de categorie Monte Grappa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.