Montereycipres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Montereycipres
Montereycipres
Montereycipres
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Naaktzadigen
Orde: Coniferales
Familie: Cupressaceae (Cipresfamilie)
Onderfamilie: Cupressoideae
Geslacht: Cupressus (Cipres)
Soort
Cupressus macrocarpa
Hartw. ex Gordon (1849)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De montereycipres (Cupressus macrocarpa) is een boom uit de cipresfamilie (Cupressaceae). In West- en Zuid-Europa wordt deze soort veel aangeplant en dan vooral als heg. De montereycipres is afkomstig uit Californië bij Monterey County. De plant staat bekend om de snelle groei en het kunnen verdragen van zout in kustgebieden. In parken, tuinen en op kerkhoven is de boom veel te vinden. De hoogte is ongeveer 35 m.

Botanische beschrijving[bewerken]

De kroon is zuilvormig en heeft een spitse top. Als de boom ouder wordt, wordt de kroon meer afgeplat en gespreid met sterke, horizontale takken. De boomschors is bruin en bevat ondiepe richels. Oudere bomen zijn grijs en hebben dikke richels.

De montereycipres heeft schubachtige bladeren met een stompe punt. Ze zijn helder- of donkergroen; de randen zijn lichter. Ze overdekken de twijgen geheel en geven bij kneuzingen een citroengeur af.

Mannelijke kegels zijn geel en eivormig, 3 mm lang en zitten op korte twijgjes achter de vrouwelijke. De vrouwelijke kegels zijn groen, eivormig en 6 mm lang. Deze zitten aan dikkere twijgen. Ze rijpen tot knobbelige, ronde kegels die paarsbruin van kleur zijn. De schubben hebben een centrale knobbel en een gegolfde rand.