Morris Pert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Morris Pert
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren Arbroath, 8 september 1947
Overleden 27 april 2010
Land Schotland
Werk
Beroep componist, percussionist en pianist
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Morris David Brough Pert (Arbroath, 8 september 1947 - 27 april 2010) was een Schots componist, percussionist en pianist die actief was op het gebied van de hedendaagse, klassieke, en jazz-rockmuziek.

Pert werd geboren in Arbroath, waar hij speelde in percussie-, folk- en rockbands en begon met componeren. Na het behalen van een Bachelor of Music aan de universiteit van Edinburgh studeerde hij in Londen aan de Royal Academy of Music met Alan Bush en James Blades. Hij won er diverse prijzen, in het bijzonder voor zijn orkestwerk "Xumbu-Ata".

Composities[bewerken]

De composities van Pert omvatten drie symfonieën, pianomuziek, kamermuziek, solo instrumentale muziek, koormuziek en "sonische landschappen" voor elektronische media. Een recent groot werk is "Ankh" voor Carnyx en elektronica.

Muzikale samenwerking[bewerken]

Pert werkte met de Japanse percussionist Stomu Yamashta en was lid van de ensembles "Come to the Edge" en "Suntreader" en later van de jazz-rock band Brand X. Voor Brand X componeerde hij drie nummers voor hun album Masques.

Als sessiemuzikant speelde Pert samen met vele muzikanten, waaronder Paul McCartney, Andrew Lloyd Webber, John Williams, Kate Bush, Mike Oldfield, Sally Oldfield, Peter Gabriel, Phil Collins en Elvis Costello.

Externe link[bewerken]