Morris Pert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Morris Pert
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Arbroath, 8 september 1947
Geboorteplaats ArbroathBewerken op Wikidata
Overleden Balchrick, 27 april 2010
Land Schotland
Werk
Beroep componist, percussionist en pianist
Instrument(en) piano, percussie
Act(s) Brand X
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Morris David Brough Pert (Arbroath, 8 september 1947Balchrick, 27 april 2010[1]) was een Schots componist, percussionist en pianist die actief was op het gebied van de hedendaagse, klassieke, en jazz-rockmuziek.

Pert groeide op in Arbroath, waar hij in percussie-, folk- en rockbands speelde, en begon met componeren. Na het behalen van een Bachelor of Music aan de universiteit van Edinburgh studeerde hij in Londen aan de Royal Academy of Music bij Alan Bush en James Blades. Hij won er diverse prijzen, in het bijzonder voor zijn orkestwerk Xumbu-Ata.

Composities[bewerken | brontekst bewerken]

De composities van Pert omvatten drie symfonieën, pianomuziek, kamermuziek, solo instrumentale muziek, koormuziek en 'sonische landschappen' voor elektronische media. Een recent groot werk is Ankh voor Carnyx en elektronica.

Muzikale samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Pert werkte met de Japanse percussionist Stomu Yamashta en was lid van de ensembles Come to the Edge en Suntreader en later van de jazz-rock band Brand X. Voor Brand X componeerde hij drie nummers voor hun album Masques (1978).

Als sessiemuzikant speelde Pert samen met vele muzikanten, onder wie Paul McCartney, Andrew Lloyd Webber, John Williams, Kate Bush, Mike Oldfield, Sally Oldfield, Peter Gabriel, Phil Collins en Elvis Costello.