Movember

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Movember (een portmanteau van het Engelse woord 'moustache' (snor) en "november") is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij mannen gedurende de maand november hun snor laten staan. De Movember Stichting organiseert het Movember liefdadigheidsevenement op de website van de stichting.

Door mannen en vrouwen (Mo Bros en Mo Sistas) aan te moedigen om mee te doen streeft de stichting er naar om de vroege opsporing van kanker, diagnose en effectieve behandelingen, en uiteindelijk een vermindering van het aantal vermijdbare sterfgevallen te realiseren. Naast het ondergaan van een jaarlijkse controle stimuleert de stichting mensen zich bewust te zijn van mogelijke familiegeschiedenis van kanker en om een gezondere levensstijl aan te nemen. Sinds 2004 is de stichting actief in Australië en Nieuw-Zeeland met als doelen bewustwording en het werven van fondsen ten bate van onderzoek naar onder andere prostaatkanker en depressie. Momenteel is de stichting actief in Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika, Finland, Nederland, België, Denemarken, Noorwegen en Tsjechië.[1]

Geschiedenis[bewerken]

In 1999 vatte een groep jonge mannen uit Adelaide het idee op om hun snor te laten staan om geld in te zamelen. De Movember Commissie die zij oprichtten is nog altijd onafhankelijk van de Movember Stichting.

In 2003 werd in Melbourne door 30 mannen een sensibiliseringsactie omtrent prostaatkanker en depressie bij mannen opgestart waarbij ze 30 dagen hun snor lieten staan. Inmiddels heeft de stichting wereldwijd meer dan 174 miljoen dollar aan donaties binnengehaald.

Regels[bewerken]

De (gedrags)regels voor het deelnemen aan de actie luiden:

  1. Eenmaal ingeschreven moet elke mo bro vanaf de eerste Movember beginnen met een gladgeschoren gezicht.
  2. Gedurende de maand Movember moet elke mo bro een snor laten groeien en deze verzorgen.
  3. Er mag geen sprake zijn van een samenvoeging van de mo met de bakkebaarden. (Dit wordt gezien als een baard.)
  4. Er mag geen sprake zijn van het doorlopen van de mo naar de kin. (Dit wordt gezien als een sikje.)
  5. Elke mo bro moet zich gedragen als een echte gentleman.

Partners[bewerken]

Movember.com[bewerken]

In 2011 ging Google Chrome een partnerschap aan met Movember.com om een korte film te maken waarin deelnemers lieten zien hoe zij bijdroegen aan de actie.

Ambassadeurs[bewerken]

Verschillende internationale beroemdheden namen al deel aan de actie. Onder meer Justin Bieber, Snoop Dogg en Jenson Button lieten hun snor staan.

Goede doelen[bewerken]

Geld opgehaald door de Movember Stichting gaat naar goede doelen als Prostate Cancer Research Foundation (Canada), Fundación contra el cáncer (Spanje), The Prostate Cancer Charity (Engeland), Prostate Cancer Foundation en LIVESTRONG (Verenigde Staten).

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Website van de stichting geraadpleegd op 17 mei 2012