Movember

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Movember (een portmanteau van het Engelse woord 'moustache' (snor) en 'november') is een jaarlijks terugkerend evenement om aandacht te vragen voor prostaatkanker en teelbalkanker. Dit doet de stichting Movember Foundation door mannen te vragen gedurende de maand november hun snor laten staan om zo aandacht te vragen en fondsen te werven voor het goede doel. Het doel van Movember is om "het gezicht van de gezondheid van de man te veranderen."

Door mannen en vrouwen (Mo Bros en Mo Sistas) aan te moedigen om mee te doen streeft de stichting er naar om de vroege opsporing van kanker, diagnose en effectieve behandelingen, en uiteindelijk een vermindering van het aantal vermijdbare sterfgevallen te realiseren. Naast het ondergaan van een jaarlijkse controle stimuleert de stichting mensen zich bewust te zijn van mogelijke familiegeschiedenis van kanker en om een gezondere levensstijl aan te nemen. Momenteel is de Movember Foundation actief in Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika, Finland, Nederland, België, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, Duitsland, Hongkong, Frankrijk, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland en Tsjechië.[1]

Geschiedenis[bewerken]

In 2003 werd in Melbourne door 30 mannen een actie omtrent prostaatkanker en depressie bij mannen opgestart waarbij ze 30 dagen hun snor lieten staan. Al snel groeide de groep enorm. Inmiddels heeft de stichting wereldwijd meer dan 409 miljoen euro aan donaties binnengehaald.

Onderzoek[bewerken]

De Movember Foundation financiert ruim 800 onderzoeksprojecten over de hele wereld. De Wereldwijd Wetenschappelijk Comité (GSC) komt jaarlijks bijeen om ontwikkelingen binnen onderzoek te bespreken en nieuwe onderzoeksgebieden uit te kiezen. Het GSC voorkomt dat onderzoek door verschillende onderzoekscentra onnodig dubbel wordt gedaan.

Partners[bewerken]

Movember.com[bewerken]

In 2011 ging Google Chrome een partnerschap aan met Movember om een korte film te maken waarin deelnemers lieten zien hoe zij bijdroegen aan de actie.

Ambassadeurs[bewerken]

Verschillende internationale beroemdheden namen al deel aan de actie. Onder meer Justin Bieber, Snoop Dogg en Jenson Button lieten hun snor staan. Ook Frans Timmermans, Humberto Tan, Sef, Edgar Davids en Rintje Ritsma hebben hun snor laten staan voor de gezondheid van de man.

Goede doelen[bewerken]

De geworven fondsen gaan in Nederland onder meer naar het Erasmus MC, het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en het Radboudumc.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Website van de stichting geraadpleegd op 12 Movember 2014