Muizenfort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Achterzijde van het Muizenfort
Het Muizenfort gezien vanaf de Naardertrekvaart. Van deze zijde is het fort opgegaan in het landschap en is daardoor moeilijk te zien.

Het Muizenfort is een Nederlands fort in Muiden. Het maakt deel uit van de Vesting Muiden, die achtereenvolgens deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Muizenfort is een caponnière op een ravelijn, en is gebouwd tussen 1874 en 1877. Het moest de doorgangen via de Zeedijk en de Naardertrekvaart beveiligen.

Om te voorkomen dat vijandige troepen de vesting zouden binnendringen had het Muizenfort twee kazematten met ieder drie schietgaten. Vanuit de schietgaten was het goed mogelijk de toegangen tot de vesting, links en rechts gelegen van het fort, te beschermen. Tijdens de mobilisatie van 1914-1918 waren ongeveer 100 militairen op het fort gelegerd. Bij de aanvang van de Tweede Wereldoorlog was het fort ook korte tijd bemand.

Het fort telde negen grote ruimtes, waarvan de twee kanonkazematten de belangrijkste waren. Van hieruit kon men de bruggen, dijk en trekvaart onder vuur nemen. Verder waren er manschappenverblijven, een ruimte voor de wacht, keuken, officierskamer en ruimtes voor de opslag van eten en buskruit voor de kanonnen.

Volgens de volksetymologie verwijst de naam naar de muisgrijze uniformen van de Nederlandse troepen uit de mobilisatietijd van 1939-1940, maar de naam is waarschijnlijk al veel ouder.

Bij het naderen van de Tweede Wereldoorlog werd het fort nog versterkt. Aan de voorzijde werd met een Groepsschuilplaats Type P gebouwd. Deze zware betonnen schuilplaats bood dekking aan de manschappen tijdens een vijandige beschieting. Een koepelkazemat (type G) werd ernaast geplaatst; hierin was een zware mitrailleur opgesteld die de Naardertrekvaart en de weg ernaast onder vuur kon nemen. Tijdens de oorlog heeft het Duitse leger de stalen koepel verwijderd en is een groot gat in de kazemat achtergebleven.

In 1973 werd het fort door het ministerie van Defensie vrijgegeven. Het werd omgebouwd tot jongerencentrum en werd 10 jaar als zodanig gebruikt, maar stond na 1983 leeg. In november 1987 presenteerde een plaatselijke afdeling van het CDA een plan om in het fort het gemeentehuis van Muiden onder te brengen. In 1990 werd een vergelijkbaar plan ingediend. Het fort werd in dat jaar gerestaureerd en werd vervolgens opnieuw een jongerencentrum. In april 1997 werd het fort onderkomen van de Historische Kring Stad Muiden (HKSM).

Het fort is tegenwoordig in gebruik als kantoor voor de HKSM, de Stichting Pampus, de Stichting Herstelling en de Stichting Kabelkrant Muiden Muiderberg. Tevens is er in het fort het Muider Muizenfort Museum (MMM) gevestigd. Het museum heeft het buitenterrein aan de voorzijde met loopgraven ingericht en de twee bunkers uit de Tweede Wereldoorlog zijn via de loopgraven te bereiken.

Externe link[bewerken]