Mummelsee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mummelsee
Mummelsee (Baden-Württemberg)
Mummelsee
Situering
Stroomgebiedslanden Duitsland
Hoogte 1036 m
Coördinaten 48° 36′ NB, 8° 12′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 0,037 km²
Soort water meer
Kustlengte 0,8 km
Maximale lengte 0,27 km
Maximale breedte 0,17 km
Maximale diepte 17 m
Overig
Belangrijkste uitlopen Seebächle
Foto's
Mummelsee
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Mummelsee is een meer in het Zwarte Woud, in de gemeente Seebach. Het bevindt zich in een keteldal op 1.036 meter boven NN, heeft een oppervlakte van 3,7 hectare, een omtrek van 800 meter en een maximale diepte van 17 meter. De dichtstbijzijnde stad is Achern. Daar het meer langs de Schwarzwaldhochstraße ligt, is het een van de meest bezochte meren in Baden-Württemberg.

Het is in het westen, noorden en oosten door steile, beboste berghellingen omzoomd. Naar het westen stijgt de oever naar de Katzenkopf (1123 meter) en naar het noorden naar de Hornisgrinde, die met 1164 meter de hoogste berg van het noordelijke Zwarte Woud is. Alleen naar het zuiden is de oever (bijna) vlak, daar bevindt zich onder meer een hotel.

De naam van het meer vindt volgens verklaring van de gemeente Seebach zijn oorsprong in de witte waterlelies, in de volksmond "Mummeln" genoemd, die er vroeger talrijk voorkwamen. "See" is het Duitse woord voor "meer". Echter, in de plantkunde betekent "Mummel" in het Duits "gele plomp".

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]