Munychia (festival)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Kastella-heuvel in de Piraeus, de antieke Munychia-heuvel waar het festival plaatsvond.

Munychia (Oudgrieks: Μουνυχία, Mounychía) was een Atheens festival ter ere van Artemis Munychia (vernoemd naar de tempel van Artemis, die zich op de heuvel van Munychia bevond[1]), een maangodin (Hekate).

Het werd gevierd op 16de dag (dag van de volle maan) van maand Munychion nabij de Artemistempel op de Munychiaheuvel die uitkeek over de Piraeus.[2] Men offerde haar koeken (ἀμφιφῶντες / amphiphōntes), die met lichtjes bezet waren en de volle maan voorstelden.[3]

De slag bij Salamis werd tegelijkertijd hiermee herdacht, omdat men meende dat op die dag de godin de Grieken met haar volle licht had beschenen.[4]

Lysander maakte de belediging van het slopen van de Lange Muren van Athene nog groter, door te bevelen dat dit op de dag van de Munychia moest gebeuren.[5]

Noten[bewerken]

  1. Plutarchus, De gloria Atheniensium 7, Pausanias, I 1.4. Vgl. πότνια Μουνυχίη λιμενοσκόπε, Callimachus, Hymne op Artemis 259.
  2. Plutarchus, De gloria Atheniensium 7.
  3. Athenaeus van Naucratis, Deipnosophistae XIV 53 (p. 645), Suda, s.v. Ἀνάστατοι], Hesychios van Alexandria, s.v. Ἀμφιφῶν, Etymologicum magnum, s.v. Ἀμφιφῶν.
  4. Plutarchus, De gloria Atheniensium 7. Vgl. Suda, s.v. Μουνυχιών, Harpokration, s.v. Μουνυχιών.
  5. Plutarchus, Lysander 15.1.

Referenties[bewerken]

  • art. Munychia (2), in F. Lübker - trad. ed. J.D. Van Hoëvell, Classisch Woordenboek van Kunsten en Wetenschappen, Rotterdam, 1857, p. 623.
  • art. Munychia, in J.G. Schlimmer - Z.C. De Boer, Woordenboek der Grieksche en Romeinsche Oudheid, Haarlem, 19203, p. 414.