Murena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van De wraak van as in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van De zwarte godin in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Doornen (Murena) in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Een leven van vuur in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Een volmaakte moeder in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Het bloed van de beesten in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Purper en Goud in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Voor hen die gaan sterven... in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Zand en Bloed in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Zie het artikel Dit artikel gaat over de stripreeks Murena. Voor het gelijknamige schip, zie Murena (schip).
Murena
Land van oorsprong Vlag van België België
Oorspronkelijke taal Frans
Genre Geschiedkundig
Creatieteam
Schrijver(s) Jean Dufaux
Tekenaar(s) Philippe Delaby
Publicatie
Uitgever Dargaud
Huidige status lopend
Eerste publicatie 1997
Portaal  Portaalicoon   Strip

Murena is een historische stripreeks van de hand van Jean Dufaux en Philippe Delaby, terwijl de inkleuring verzorgd wordt door Jérémy Petiqueux. De reeks speelt zich af in het antieke Rome ten tijde van keizer Nero. De strip wordt vooral gekenmerkt door zijn realistische stijl en de extra historische informatie.

Personages[bewerken]

 • Lucius Murena: Hoofdpersonage, een jonge Romeinse patriciër wiens moeder vermoord wordt op bevel van Nero's moeder, Agrippina. Samen met de gladiator Balba gaat hij de confrontatie aan met Nero.
 • Iulia Agrippina minor: moeder van Nero.
 • Keizer Nero
 • Massam: Een wrede gladiator in dienst van Nero.
 • Balba: Gladiator bevriend met Murena.
 • Claudius I:
 • Lollia Paulina: moeder van Lucius Murena, wordt gedood door Agrippina omdat ze een verhouding had met Claudius.
 • Tiberius Claudius Caesar Britannicus: zoon van Claudius en halfbroer van Nero, wordt vergiftigd door Agrippina. Nero wordt voor velen verdacht verantwoordelijk te zijn verweest voor deze misdaad.
 • Pallas: een Griekse arts en rechterhand Agrippina. Nadat Acte hem ontnomen wordt door Nero, probeert hij zonder succes met behulp van Britannicus de keizer en diens moeder te trotseren. Pallas wordt verbannen en later vermoord.
 • Mercurius: is een verbeelding van Nero die hem ondersteunt.
 • Draxius: een Thrachische gladiator. Hij werd hoofd van de lijfwacht van Agrippina en stond bekend om zijn kracht. Hij werd vermoord door Balba tijdens een gladiatorgevecht.
 • Acte: was prostituee en werd geliefde van Nero maar later werd ze verliefd op Lucius Murena en vermoord door Gallische druïde.
 • Arsilia: een slavin van Poppaea en werd verliefd op Murena. Nadat ze zijn verhouding met Acte verraden had, werd ze door Murena vermoord en haar hoofd werd naar Poppaea gestuurd.
 • Poppaea Sabina: de echtgenote van Nero. Ze vervangt Agrippina's positie na haar dood, al gaat ze Nero uiteindelijk leren liefhebben.

Albums[bewerken]

Murena (Albums)
nummer titel jaartal
1 Purper en Goud 1997
2 Zand en Bloed 1999
3 Een volmaakte moeder 2001
4 Voor hen die gaan sterven... 2002
5 De zwarte godin 2006
6 Het bloed van de beesten 2007
7 Een leven van vuur 2009
8 De wraak van as 2010
9 Doornen 2013
Murena (Integraal)
nummer titel jaartal
1 Eerste cyclus integraal 2005
2 Tweede cyclus integraal 2011