Musculus biceps brachii

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tweehoofdige armbuiger
Musculus biceps brachii
Spier
Plaats van de musculus biceps brachii
Plaats van de musculus biceps brachii
Blik op de schouder en linkerarm van voren, met de m. biceps brachii
Blik op de schouder en linkerarm van voren, met de m. biceps brachii
Gegevens
Origo tuberculum hyperglenoidicum van de scapula (lange kop), processus coracoides van de scapula
Insertie tuberositas radii
Slagader arteria bracchialis
Zenuw nervus musculocutaneus (C5-C7)
Actie flexie van de elleboog, supinatie van de onderarm, anteflexie van de schouder
Antagonist musculus triceps brachii
Naslagwerken
Gray's Anatomy 124,443
Dorlands/Elsevier m_22/12548475
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Oefening voor de biceps

De musculus biceps brachii[1] is een Latijnse naam voor de zich in de bovenarm bevindende belangrijkste armspier. Hij wordt in het Nederlands ook wel de tweehoofdige armspier[2] of tweehoofdige armbuiger[3] genoemd. In de volksmond worden de biceps ook wel spierballen genoemd.

De spier heeft twee oorsprongen. De lange kop (caput longum musculi bicipitis brachii) heeft zijn oorsprong aan het tuberculum hyperglenoidicum van het schouderblad (scapula). De korte kop (caput breve musculi bicipitis brachii) begint bij de processus coracoideus van diezelfde schouderblad. De aanhechting van de spier zit bij de tuberositas van het spaakbeen (radius). De biceps is een agonistische spier, dit is een spier die zorgt voor de buigende beweging van een gewricht.

De musculus biceps brachii kan zorgen voor flexie (buigen) van de elleboog, supinatie van de onderarm (open draaien van de hand/pols) en anteflexie (voorwaarts heffen) van de arm.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  2. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.
  3. Raven, C.P. (1959). Anatomische atlas. Ten gebruike bij het onderwijs aan verplegenden en bij de opleiding voor eerste hulp bij ongelukken. Amsterdam: Scheltema & Holkema N.V.