Musculus pronator teres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ronde vooroverkantelaar
Musculus pronator teres
Spier
Pronator-teres.png
Indeling
Hoort bij ventrale onderarmspieren
Functie pronatie en meewerken met flexie
Gegevens
Origo epicondylus medialis humeri, saeptum intermusculare bracchii mediale en processus coronoides ulnae
Insertie tuberositas pronatoria
Slagader Arteria ulnaris en Arteria radialis
Zenuw nervus medianus
Antagonist Musculus supinator
Naslagwerken
Gray's Anatomy 125,446
Dorlands/Elsevier m_22/12550260
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De musculus pronator teres[1] of ronde vooroverkantelaar[2] is een spier aan de ventrale zijde van de onderarm die zorgt voor het naar binnen draaien (pronatie) van de hand. Het is een tweekoppige spier. Met zijn caput humerale ontspringt hij aan de binnenste knobbel van het opperarmbeen, met zijn caput ulnare ontspringt hij aan de kop van de ellepijp. Beide koppen hechten vast net boven het midden van het spaakbeen. De musculus pronator teres heeft als functie, zoals zijn naam al aanduidt, pronatie van de onderarm samen met de musculus pronator quadratus. Tevens helpt hij mee met flexie van de onderarm.

Bij sommige mensen ontbreekt het caput ulnare.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. His (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  2. Broek, A.J.P. van den, Boeke, J & Barge, J.A.J (1954). Leerboek der beschrijvende ontleedkunde van de mens. Deel I. Geschiedenis der ontleedkunde, bewegingsorganen, vaatstelsel (8ste druk). Utrecht: N.V. A. Oosthoek’s Uitgeverij Mij.