Musculus pterygoidicus medialis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Musculus pterygoideus medialis)
Ga naar: navigatie, zoeken
Inwendige vleugelspier
Musculus pterygoideus medialis
Spier
Musculuspterygoideusmedialis.png
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De musculus pterygoideus medialis, musculus pterygoideus medialis,[1] musculus pterygoideus internus[2] of inwendige vleugelspier[3] is één van de vier kauwspieren.[4] Als functie heeft de musculus pterygoidicus medialis, net als de musculus masseter en de musculus temporalis, sluiten van het kaakgewricht, articulus temporomandibularis.[5] De vierde kauwspier die de kaak opent is de musculus pterygoidicus lateralis.[4]

De musuculus pterygoidicus medialis bevindt zich aan de mediale zijde van de mandibula, in de fossa infratemporalis. De spier is rechthoekig en multipennaat, dat wil zeggen de spiervezels zijn relatief kort en hecht voor het grootste deel aan via aponeurosen. Het grootste, achterste gedeelte van de spier ontspringt in de fossa pterygoidica, aan de mediale zijde van de lamina lateralis van de processus pterygoides. Een kleiner, meer naar voren gelegen deel hecht aan de processus pyramidalis van het os palatinum en aan het tuber maxillae. Vanaf de origo loopt de spier schuin omlaag naar achteren en lateraal, en insereert aan de mediale zijde van de angulus mandibulae, aan de tuberositas pterygoidea. Een gedeelte van de spiervezels hecht niet aan het bot vast maar aan een raphe (bindweefselnaad), waar ook een aantal vezels van de oppervlakkige musculus masseter aan vastzitten. De trekrichting van de musculus pterygoidicus medialis komt in zijaanzicht globaal overeen met die van de pars superficialis van de musculus masseter (contralaterale laterodeviatie, elevatie en protrusie). In tegenstelling tot de musculus masseter heeft de musculus pterygoidicus medialis een mediaal gerichte krachtcomponent.

De musculus pterygoidicus medialis wordt geïnnerveerd door de nervus pterygoidicus en de nervus mandibularis.[5]

Zie ook[bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Kopsch, F. (1941). Die Nomina anatomica des Jahres 1895 (B.N.A.) nach der Buchstabenreihe geordnet und gegenübergestellt den Nomina anatomica des Jahres 1935 (I.N.A.) (3. Aufgabe). Leipzig: Georg Thieme Verlag.
  2. Triepel, H. (1910). Nomina Anatomica. Mit Unterstützung von Fachphilologen. Wiesbaden: Verlag J.F. Bergmann.
  3. Broek, A.J.P. van den, Boeke, J & Barge, J.A.J (1954). Leerboek der beschrijvende ontleedkunde van de mens. Deel I. Geschiedenis der ontleedkunde, bewegingsorganen, vaatstelsel (8ste druk). Utrecht: N.V. A. Oosthoek’s Uitgeverij Mij.
  4. a b Federative Committee on Anatomical Terminology (1998). Terminologia Anatomica. Stuttgart: Thieme
  5. a b Putz, R. & Pabst, R. (Red.) (2000). Sobotta. Atlas van de menselijke anatomie. Deel 1. Hoofd, hals, bovenste extremiteit. (2de druk). Houten/Diegem: Bohn Stafleu Van Loghum.