Musculus salpingopharyngeus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Musculus salpingopharyngeus
Musculus salpingopharyngeus
Spier
Dorsale dissectie van het palatum.
Indeling
Functie heffen farynx en larynx tijdens slikken
Gegevens
Origo lagere deel van het kraakbeen van de tuba auditiva
Insertie vezels lopen naar beneden en gaan samen met de vezels van de palatopharyngeus naar de bovengrens van het thyroid, waar ze samengaan met de constrictor vezels.
Slagader arteria pharyngea ascendens
Zenuw nervus vagus
Actie helpt bij het heffen van de farynx.

trekt de buis van Eustachius open om de druk gelijk te maken.

Naslagwerken
TA A05.3.01.115
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De musculus salpingopharyngeus (musculus: spier; salpinx: trompet; pharynx: keel) is een spiertje in het keel-, neus- en oorgebied dat een belangrijke functie heeft voor het openen van de buis van Eustachius en het heffen van het strottenhoofd.

Aanhechting[bewerken | brontekst bewerken]

De spier heeft zijn oorsprong op het kraakbenige deel van deze buis en loopt verder naar beneden om samen te gaan met de musculus palatopharyngeus. Hierna lopen de spieren samen verder en hechten vast aan de bovengrens van het strottenhoofd.

Functie[bewerken | brontekst bewerken]

De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neus-keelholte en maakt het zo mogelijk om de luchtdruk in het middenoor aan te passen aan de luchtdruk buiten het oor. Zo kan er geen drukverschil ontstaan dat leidt tot gehoorvermindering of pijn. Dit kan bijvoorbeeld gemerkt worden in vliegtuigen, waar de druk in de cabine hoger wordt door daling, terwijl de druk in het middenoor gelijk blijft.

Ook heeft de spier als functie om de farynx (keel) en de larynx (strottenhoofd) te heffen in de pharyngeale fase van het slikmechanisme. Bij deze beweging wordt de larynx omhoog getrokken om zo de trachea (luchtpijp) te sluiten, zodat geen aspiratie (verslikking) kan optreden en voedsel gewoon in de slokdarm terecht komt.

Innervatie[bewerken | brontekst bewerken]

De m. salpingopharyngeus wordt geactiveerd door de tiende hersenzenuw, de N. X, de Nervus vagus.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]