Museo Thyssen-Bornemisza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Paleis van Villahermosa waarin het museum is gevestigd

Het Museo Thyssen-Bornemisza is een Spaans museum, dat grotendeels opgebouwd is rond een privékunstcollectie. De basis van de kunstcollectie werd gelegd door Heinrich Thyssen-Bornemisza (1875-1947). Diens zoon Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921-2002) bouwde de collectie verder uit. Het museum is gevestigd in het Paleis van Villahermosa in Madrid en heeft een dependance in Barcelona in het klooster van Pedralbes.

Het familievermogen van Thyssen was afkomstig van grootvader August Thyssen (1842-1926). Hij was de oprichter van de ijzer- en staalfabriek Thyssen. De fabriek groeide uit tot de multinational TBG (Thyssen-Bornemisza Group). Het bedrijf heeft een miljardenomzet in sectoren zoals haven en transport, landbouw­machines en informatietechnologie.

De collectie groeide uit tot de grootste privéverzameling ter wereld, naast die van de koningin van Engeland. Zij was jarenlang gevestigd in Lugano in Zwitserland. Na zes jaar onderhandelen verkocht Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza in juli 1993 een belangrijk deel van zijn kunstverzameling aan de Spaanse staat voor de ‘vriendenprijs’ van 250 miljoen euro.

Tijdens de verkoop van een belangrijk deel van de kunstverzameling laaide het conflict op tussen Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza en zijn oudste zoon Georg over de verdeling van de bezittingen. De kwestie sleepte jaren voort. Hans Heinrich heeft in februari 2002 nog mogen meemaken dat de juridische strijd in zijn voordeel werd beslecht.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Museumgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het Paleis van Villahermosa (Spaans: Palacio de Villahermosa) werd gebouwd aan het einde van de 18e eeuw en begin van de 19e eeuw in de Madrileense neoklassieke stijl. Het werd gerestaureerd en aangepast aan zijn museale functie onder leiding van architect Rafael Moneo. De vaste collectie is gehuisvest op het gelijkvloers, de eerste en de tweede verdieping. De indeling is chronologisch, beginnend met de oudste werken op de tweede verdieping. In de kelder is er een zaal voor tijdelijke tentoonstellingen.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Museo Thyssen-Bornemisza op Wikimedia Commons.