Museo della Civiltà Romana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Detail van de maquette van Rome, in het Museum

Het Museo della Civiltà Romana (Museum van de Romeinse Beschaving), gelegen in de wijk EUR te Rome, toont een overzicht van de beschaving van het Romeinse Rijk en in het bijzonder die van de stad Rome in de Oudheid. Het museum is voor onbepaalde tijd gesloten wegens renovatiewerkzaamheden[1]

De oorsprong van het Museo della Civiltà Romana is gelegen in de tentoonstelling van modellen van Romeinse gebouwen, die in 1911 in de Thermen van Diocletianus werd georganiseerd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Italiaanse Staat. De initiator van deze tentoonstelling was de beroemde Italiaanse archeoloog Rodolfo Lanciani (1845-1929). In de fascistische periode, waarin de grandeur van het Romeinse Rijk breed werd uitgemeten, kreeg de collectie met modellen tot twee keer toe een nieuwe locatie toegewezen, met als bekendste locatie het Palazzo delle Esposizioni aan de Via Nazionale, waar in 1937 een tentoonstelling werd gehouden ter gelegenheid van de viering van het 2000e geboortejaar van keizer Augustus.

Na deze laatste tentoonstelling werd besloten de collectie met modellen een definitieve plaats te geven op het terrein waar Mussolini de grote Wereldtentoonstelling van 1942 wilde houden: de Esposizione Universale di Roma (EUR). Het gebouw voor het Museo della Civiltà Romana bleef onafgebouwd als gevolg van de oorlogsomstandigheden, en ook de Wereldtentoonstelling zelf ging niet door. Na de oorlog werd alsnog besloten het museum af te bouwen: in 1952 opende het gedeeltelijk, en in 1955 definitief de poorten.

De collectie van het museum bestaat voornamelijk uit afgietsels en gipsmodellen van beroemde monumenten, zoals van de Zuil van Trajanus. Het hoogtepunt van de collectie wordt gevormd door "Il Plastico", een model van Rome dat de stad weergeeft aan het begin van de 4e eeuw n.Chr. De maquette, op een schaal van 1:250, is gemaakt door de Italiaanse archeoloog Italo Gismondi. Hij werkte er van 1935 tot 1971 aan. Een 2e en kleinere maquette van Gismondi geeft Rome in de Republikeinse tijd weer.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]