Musette

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Musette
Oboe (musette) 1834
Oboe (musette) 1834
Classificatie
Gerelateerde instrumenten
doedelzak, hobo
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Het woord musette heeft betrekking op zowel een kleine, 18e-eeuwse Franse doedelzak als een simpele hobo zoals hier afgebeeld. In beide gevallen gaat het om een dubbelrietinstrument. Daarnaast is het ook de naam van een dans.

In de 20e eeuw kende Frankrijk ook het populaire muzikale genre (bal) musette, dat aanvankelijk ook met een musette of doedelzak gespeeld werd, maar later vooral met accordeon.

De dans[bewerken]

2 musettes uit "Cantigas de Santa Maria"

Een musette is een Franse dans uit de 17e en 18e eeuw. Zijn naam is afkomstig van het instrument “musette”. De dans heeft een eenvoudig, landelijk karakter en stelt de sfeer van arcadische herders en herderinnen, die druk bezig zijn, voor. Onder anderen Dandrieu, Couperin, Rameau en Bach namen deze dans op in hun suites.

Karakteristiek aan deze dans is de notitie die in 3 stemmen gebeurt, de ene stem is meestal een voetklavier of een orgelregister (meestal laag), aangezien de twee andere vaak in canon zijn of tenminste in fuga-stijl. De musette zorgde later voor de ontwikkeling van andere dansen zoals de gavotte.