Museum De Hallen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dehallen.jpg

Museum De Hallen is de naam voor de expositieruimte aan de Grote Markt van Haarlem waar moderne en hedendaagse kunst tentoongesteld wordt in wisselende presentaties. De nadruk ligt op hedendaagse foto- en videopresentaties, waarin mens en maatschappij centraal staan. Organisatorisch vallen De Hallen onder het Frans Hals Museum. De Hallen bestaan uit twee verschillende panden, de Vleeshal en de Verweyhal.

De Vleeshal[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Vleeshal (Haarlem) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Vleeshal werd gebouwd in de jaren 1602 tot 1605. Zoals de naam aangeeft, was het gebouw oorspronkelijk een vleeshal: de plaats waar vleeshouwers (slagers) hun waren aan de man brachten. Stieren- en ramskoppen op de gevels wijzen nog op de oorspronkelijke functie van het gebouw.

Na de oorlog bepaalden burgemeester en wethouders dat het gebouw tentoonstellingsruimte moest worden. En dat is het tot op heden gebleven. Op de twee verdiepingen organiseert het Frans Hals Museum wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunst, en in de kelder zetelt het Archeologisch Museum.

De Verweyhal[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Verweyhal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Verweyhal staat naast de Vleeshal, aan de Grote Markt van Haarlem. Het tussengelegen ‘vishuisje’ – ooit woning van de knecht van de vismarkt - dient als entree voor de beide Hallen. De Verweyhal werd gebouwd in de 19e eeuw als herensociëteit van de vroegere rederijkerskamer, later culturele gezelligheidsvereniging, Trou moet Blycken. In 1992 werd het pand verbouwd. De verdieping (bel-etage) kreeg - met steun van de Stichting Kees Verwey - een museale functie en een nieuwe naam: de Verweyhal. De voormalige stadsarchitect Wiek Röling maakte samen met architect Jan Bernard het ontwerp voor de nieuwe inrichting. Tot op heden heeft de Verweyhal een museale functie. Het Frans Hals Museum toont er zijn collectie moderne kunst, en organiseert er tentoonstellingen hedendaagse kunst (vooral: fotografie waarin mens en maatschappij centraal staan).

Externe link[bewerken]