Museum Heerenveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Museum Willem van Haren)
Museum Heerenveen
Museum Heerenveen
Locatie Heerenveen, Friesland
Coördinaten 52° 58′ NB, 5° 56′ OL
Type cultuurhistorisch
Lid van Museumfederatie Fryslân
Detailkaart
Museum Heerenveen (Heerenveen)
Museum Heerenveen
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Heerenveen, voorheen Museum Willem van Haren, is een cultuurhistorisch museum in het centrum van Heerenveen. Het museum vertelt de geschiedenis van de omgeving met behulp van archeologische vondsten, historische objecten en een verzameling werken van veelbetekenende kunstenaars uit de omgeving zoals Jan Mankes.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1942 deed een gebouw aan de Vleesmarkt dienst als oudheidkamer, waar een collectie was ondergebracht over de geschiedenis van Heerenveen. Na enige omzwervingen verhuisde de collectie in 1982 naar het Van Helomahuis aan het Van Harenspad. De Oudheidkamer Heerenveen werd toen omgevormd tot museum onder de naam Museum Willem van Haren. Deze naam was ontleend aan de omliggende straten, die op hun beurt vernoemd waren naar de grietman Willem van Haren (1655-1728).

In 1999 werd het naastgelegen voormalig schoolgebouw aan het museum toegevoegd, zodat er meer ruimte voor tentoonstellingen kwam. Het gebouw heet De Heerenveense School. Hierin werd ook Ateliers Majeur, een centrum voor kunstzinnige vorming gevestigd. Het museum kreeg in 12 mei 2015 een nieuwe naam, Museum Heerenveen. De datum van de naamswijziging was bewust gekozen vanwege de symbolische achtergrond: 12 mei was vroeger de dag waarop veencontracten vernieuwd werden.

Collecties en tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]