Museum van Suzhou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het nieuwe onderkomen, ontworpen door Ieoh Ming Pei

Het Museum van Suzhou (Chinees: 蘇州博物館; pinyin: Sūzhōu Bówùguǎn) is een museum in de Chinese stad Suzhou. Het museum beslaat een oppervlakte van 2.200 m². De collectie bestaat uit ruim 15.000 stukken. Dit zijn vooral schilderijen en calligrafische werken uit de Song-, Ming- en Qing-dynastieën.

Het Museum van Suzhou werd in 1960 geopend in de voormalige residentie van Li Xiucheng, leider van de Taiping-opstand. Op 6 oktober 2006 werd het nieuwe museum geopend. Het werd ontworpen door de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei, winnaar van de Pritzkerprijs.

Het museum is ontworpen in een moderne Chinese stijl. De ramen kijken uit op bamboe, hetgeen een gefilterd licht geeft. De binnentuin heeft een moderne rotstuin. Mr Pei heeft persoonlijk de bomen voor de omliggende, ommuurde tuin uitgezocht.

Externe links[bewerken]