Muurbloem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Muurbloem
Muurbloem
Muurbloem
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Brassicales
Familie: Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht: Erysimum (Steenraket)
Soort
Erysimum cheiri
(L.) Crantz (1769)
Cheiranthus cheiri0.jpg
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De muurbloem (Erysimum cheiri) is een vaste plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Het is een soort die niet alleen in het wild voor komt, maar ook veel wordt gebruikt als sierplant. De plant is afkomstig uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. De Romeinen introduceerden de plant zo'n 2000 jaar geleden in de Lage Landen. Nu groeien wilde muurbloemen vooral nog op oude muren van kerken, ruïnes, stadswallen en forten. Voorwaarde is dat de specie tussen de stenen veel kalk bevat. De meest noordelijke plek in Europa waar de plant in het wild voorkomt is de oude stadsmuur van Hanzestad Kampen in Overijssel.

De plant wordt 20-90 cm hoog. De muurbloem krijgt pas in het tweede jaar bloemen en bloeit van april tot juni met geurende bloemen. De bloemen van wilde planten zijn goudgeel, die van cultivars zijn donkergeel, oranje of roodbruin. De kroonbladen zijn 1,5-2,5 cm lang. De stijl heeft aan de top twee naar buiten gebogen, 2 mm lange stempellobben.

De afgeplatte, vierkantige vruchten zijn smal lijnvormig en 2,5-7,5 mm lang. De zaden van de wilde muurbloem zijn gevleugeld, die van cultivars zijn ongevleugeld.

Cultivar met oranje bloemen

Plantengemeenschap[bewerken]

De muurbloem is een kensoort voor de muurbloem-associatie (Asplenio-Cheiranthetum cheiri).

Externe links[bewerken]