Muzeeaquarium Delfzijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Muzeeaquarium Delfzijl
Gebouw van het museum, inclusief bunker, gezien vanaf de dijk
Locatie Delfzijl, Zeebadweg
Type Natuurmuseum
Thema Archeologie, geologie, malacologie, scheepvaart, zeeaquarium
Personen
Directeur Cynthia Heinen-Huisjes
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Biologie

Het Muzeeaquarium Delfzijl is een museum in de stad Delfzijl in de Nederlandse provincie Groningen, dat zich richt op de zee en de scheepvaart, in het bijzonder van Noord-Groningen bij de Eems, de Dollard en de Waddenzee.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum is ontstaan uit twee andere musea. Het oudste hiervan was het Handelsmuseum van Nationale en Overzeesche producten, opgericht in 1929 en vooral gericht op de scheepvaart en de flora en fauna van Nederlands-Indië. In 1960 werden daarnaast een zeeaquarium en een schelpenmuseum geopend in een oude bunker aan de Zeebadweg in Delfzijl-Noord, die deel uitmaakte van de Atlantikwall bij de zeedijk langs de Eemsmonding. Een aantal jaren later werd in dit pand ook het handelsmuseum ondergebracht. De bunker bevatte aanvankelijk ook de militaire verzameling van Arend Willem Ritzema, die echter niet paste in de maritieme collectie van het Muzeeaquarium en daarom in 1976 werd afgestoten.

Vernieuwing[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2016 werd het museum tijdelijk gesloten. Voor de verbreding en versterking van de zeedijk door het waterschap Noorderzijlvest moest het onderkomen van het Muzeeaquarium worden gesloopt. Het ernaast gelegen vroegere zwembad werd verbouwd tot een nieuw museumgebouw, waarvan ook de behouden gebleven bunker met het zeeaquarium deel uitmaakt. Op 1 juni 2018 werd het museum officieel heropend.[1] Hierbij werd de bestaande schelpen- en stenencollectie versoberd en werd een nieuwe presentatie gemaakt van de overige objecten. Het Muzeeaquarium deelt zijn directeur met het Museum Stad Appingedam.

Collecties[bewerken | brontekst bewerken]

Hunebed G5 in het oude gebouw van het Muzeeaquarium

De collectie is verdeeld in een aantal gebieden:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]