Nationale Opera en Ballet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Muziektheater (Amsterdam))
Nationale Opera en Ballet
Nationale Opera en Ballet
Locatie
Locatie Amstel 3, Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 54′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Theater
Bouw gereed 1986
Opening 23 september 1986
Verdiepingen 3
Bouwinfo
Architect Bernard Bijvoet, Gerard Holt, Wilhelm Holzbauer en Cees Dam
Eigenaar Gemeente Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Nationale Opera & Ballet (voorheen Het Muziektheater Amsterdam) is een theater in Amsterdam dat speciaal gebouwd is voor het opvoeren van opera's, balletten en andere vormen van muziektheater.

Het is tevens de naam van de organisatie die naast het theater ook de gezelschappen De Nationale Opera en Het Nationale Ballet omvat. Het theater maakt deel uit van het gebouwencomplex Stopera aan het Waterlooplein.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na jaren van discussie en afgewezen plannen begon in 1980 de bouw van het nieuwe theater en stadhuis. Het stadhuis werd ontworpen door de Oostenrijkse architect Wilhelm Holzbauer en het ontwerp voor het theater dat door de architecten Bernard Bijvoet en Gerard Holt oorspronkelijk in de Ferdinand Bolstraat was gepland, werd door Holzbauer in het complex gevoegd. Bijvoet overleed in het najaar van 1979 en had zijn bureau nagelaten aan Cees Dam die tevens de schoonzoon van Holt was. Bij de start van de bouw braken er rellen uit tussen de voor- en de tegenstanders van de nieuwbouw.

Het theater werd geopend op 23 september 1986. Sindsdien is het de thuisbasis van De Nationale Opera, voorheen De Nederlandse Opera, en Het Nationale Ballet. Daarnaast treden ook gezelschappen van buiten in het theater op, de gastprogrammering.

Fusie[bewerken | brontekst bewerken]

decoratelier in Amsterdam-Zuidoost

De nieuwe instelling die op 1 januari 2013 ontstond door een fusie tussen het Muziektheater, De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet opereert sinds 17 februari 2014 onder de naam Nationale Opera en Ballet. Deze naam wordt tegenwoordig officieel ook gebruikt ter aanduiding van de locatie.[1][2]

Zaal en foyer[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nationale Opera & Ballet beschikt over één zaal, met 1633 stoelen. Tevens zijn er meerdere foyers, met uitzicht op de Amstel.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stopera van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.