Mycobacterium bovis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mycobacterium bovis
Mycobacterium bovis
Taxonomische indeling
Rijk: Bacteria
Stam: Actinobacteria
Orde: Actinomycetales
Onderorde: Corynebacterineae
Familie: Mycobacteriaceae
Geslacht: Mycobacterium
Soort
Mycobacterium bovis
Karlson & Lessel 1970
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Mycobacterium bovis behoort tot het geslacht Mycobacterium. Het veroorzaakt rundertuberculose bij rundvee al kan ook de mens er ziek door worden.

Verspreiding[bewerken]

Deze bacterie is in staat om de meeste warmbloedige gewervelde dieren inclusief de mens te infecteren. De verspreiding van dier (koe) naar mens verloopt meestal via geïnfecteerde niet-gepasteuriseerde melk. M. bovis verspreidt zich onder dieren vooral via inademing van een aerosol die wordt geproduceerd door hoesten. In de praktijk wordt M. bovis vooral gezien bij runderen, al kan er per land een aanzienlijke populatie andere dieren bestaan die ook gevoelig zijn voor M. bovis. In Engeland en Ierland gaat het dan vaak om de das en het edelhert en in Australië om de waterbuffel. Deze in het wilde levende diersoorten kunnen de uitroeiing van rundertuberculose onder vee ernstig bemoeilijken omdat de bacterie steeds opnieuw geïntroduceerd kan worden. In Ierland blijkt bij tuberculinisatie ca. 4.6% van de veestapel besmet. In Groot-Brittannië, Spanje en Noord-Ierland gaat het om respectievelijk 2.5%, 3,6% en 8.2% die positief test bij tuberculinisatie [1].
In 1951 kwam nog op ca. 31% van de Nederlandse boerenbedrijven rundertuberculose voor. In 1955 was dit aandeel gezakt naar enkele procenten als gevolg van een succesvol eradicatieprogramma [2]. Nederland (1994) en België (2003) zijn door de EU vrij verklaard van rundertuberculose.

Behandeling[bewerken]

Bij de behandeling van een M. bovis infectie van de mens worden in het algemeen de ook bij mensen gangbare tuberculostatica isoniazide (INH) en rifampicine gebruikt gedurende 9 maanden. M. bovis is doorgaans resistent tegen pyrazinamide. Dieren met rundertuberculose of een besmetting met M. bovis worden meestal geslacht en buiten de voedselketen gehouden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. European Commission, Health and Consumer protection Directorate General. Trends and sources of zoonotic agents in animals, feedingstuffs food and man in the European Union and Norway in 2000. Summary. Pagina 3.
  2. H.J.W. van Roermund, M.A.P.M. van Asseldonk, E.A.J. Fischer, R.B.M. Huirne en M.C.M. de Jong. Modelstudie surveillance rundertuberculose. Epidemiologische en economische evaluatie van detectiemethoden. ID-Lelystad project: 870.47401.00/2041547000. Maart 2003. Pagina 6