Mysore-winde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mysore-winde
Mysore-winde
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Acanthaceae
Geslacht: Thunbergia
Soort
Thunbergia mysorensis
(Wight) T.Anderson ex Bedd. (1865)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Mysore-winde (Thunbergia mysorensis) is een plant uit de familie Acanthaceae. Het is een windende, tot 10 m lange klimmende plant. De bladeren zijn tegenoverstaand, elliptisch tot langwerpig en 7-15 x 2,5-9 cm breed. Vanuit de bladvoet ontspringen drie krachtige nerven.

De bloemen groeien aan omlaaghangende steeltjes in hangende, tot 90 cm lange trossen. Vaak zijn er aan een tros maar twee of drie bloemen tegelijk open. De bloeitijd duurt lang. De bloemen zijn hoger dan breed. De kelk wordt omsloten door 2-2,5 cm lange, meestal purperen schutbladeren. De kroonbuis is opgericht. De bloemkroon is tot 6 cm hoog en tot 4 cm breed en grotendeels geel van kleur. Alleen de top van de vijf teruggeslagen kroonslippen is vaak rood. Uit de bloem steken vier meeldraden en een gekromde stijl omhoog. De bloemen produceren veel nectar dat in zijn natuurlijke verspreidingsgebied honingvogels als bestuivers aantrekt. De vruchten zijn circa 1 cm groot en bolvormig met een tot 2 cm lange snavel.

De Mysore-winde is endemisch in Zuid-India. De plant heeft veel warmte nodig en loopt al beschadigingen op bij 10 ºC. Hij wordt vooral veel op pergola's gekweekt. In Nederland groeit de plant onder andere in de Burgers' Bush in de Burgers' Zoo (Arnhem).

Bloem