Máximapark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Máximapark
Het parkrestaurant Anafora in het Máximapark
Type Stadspark
Locatie Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern (gemeente Utrecht)
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 1′ OL
Oppervlakte ca. 300 ha
Opening 2011
Detailkaart
Máximapark (Utrecht)
Máximapark

Het Máximapark is een stadspark, gelegen in het westen van de Nederlandse gemeente Utrecht. Het park is genoemd naar prinses, later koningin Máxima.

Het vormt het groene centrale hart van de grote stadsuitbreiding van Utrecht ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal, die begon in de tweede helft van de jaren 1990. Dit gebied telde in 1995 ongeveer 18.000 inwoners. In 2020 is dit aantal gestegen naar ruim 90.000. Het Máximapark ligt centraal ten opzichte van

  • de wijk Leidsche Rijn met ongeveer 41.000 inwoners, aan de oostzijde van dit park
  • de woonplaats De Meern met circa 22.000 inwoners, aan de zuidzijde
  • de woonplaats Vleuten met circa 27.000 inwoners, aan de westzijde.

Aanvankelijk heette dit park het Leidsche Rijn Park. Op 17 mei 2011 kreeg het park zijn nieuwe naam ter ere van de veertigste verjaardag van toen nog prinses Máxima. Met deze naamswijziging was niet iedereen het eens en er werden handtekeningen verzameld met het doel de gemeenteraad te bewegen tot het ongedaan maken van de naamswijziging. Op 16 september 2011 besloot de Utrechtse gemeenteraad hieraan geen gehoor te geven.

Het Máximapark heeft een oppervlakte van 300 ha en is hiermee een van de grootste stadsparken in Nederland. Koningin Máxima opende het park op 5 juli 2013 officieel.

Vlinderhof[bewerken | brontekst bewerken]

Verscholen in het park ligt de Vlinderhof, een vlindertuin ontworpen door Piet Oudolf.[1]

Het Lint[bewerken | brontekst bewerken]

Door het park loopt een 8 km lange, gemiddeld zes meter brede asfaltweg met de naam Het Lint.[2] Het Lint is gedeelde ruimte, men kan hier fietsen, skaten, hardlopen en wandelen. Voor gemotoriseerd verkeer is dit verboden terrein. Deze weg gaat het hele park rond en heeft geen begin of einde. Vanuit de omliggende woonwijken zijn er vele toegangen tot het park en Het Lint. Op vier punten langs het parcours staan permanente informatie punten. Dit waren voorheen TimePoints, waarmee men met een speciale chip rondetijden kon aflezen, maar omdat men dit tegenwoordig met een eigen mobiele telefoon doet werkt deze functie sinds 2020 niet meer.[3]

Alendorperweg en Castellum Hoge Woerd[bewerken | brontekst bewerken]

Dwars door het park loopt de Alendorperweg, een vroegere verbindingsweg tussen De Meern en Vleuten. Bij het begin van deze weg in De Meern ligt het Castellum Hoge Woerd, een reconstructie van een Romeins fort aan een tak van de rivier de Rijn, die hier ooit heeft gelopen.

Zie de categorie Máximapark, Utrecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.