Nürburgring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nürburgring
Circuit Nürburgring.png
Bijnamen The Ring, De Groene Hel
Locatie Vlag van Duitsland Nürburg
Tijdzone GMT +1
Eigenaar BMW Group
Evenementen F1, DTM, 24 uur van de Nürburgring, Formule 2, 1000 km Nürburgring
Lengte 5.148 km
Bochten 16
Snelste ronde 1:29.468
(Michael Schumacher, Ferrari, 2004)
Portaal  Portaalicoon   Autosport

De Nürburgring is een racecircuit in Nürburg, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Op 27 september 1925 is begonnen met de aanleg van het circuit rond het dorp en het middeleeuwse kasteel Nürburg in de Eifel, de opening was in het weekend van 18 en 19 Juni 1927.

Vroeger voerde het parcours de rijders over 28 km en bestond uit de Nordschleife (22,8 km ) en Südschleife (7,7 km), langs 173 bochten (89 linkse- 84 rechtse bochten). Het circuit is destijds aangelegd als onderdeel van een groot werkgelegenheidsproject om de economie in de Eifel vlot te trekken. Het circuit groeide in de jaren erna uit tot één van de beroemdste circuits ter wereld. Maar sinds de bekende Oostenrijkse Formule 1-coureur Niki Lauda er in 1976 een zware (bijna dodelijke) crash maakte in, of eigenlijk net voor de bocht Bergwerk, wordt 'De Groene Hel', zoals dit circuit genoemd werd, niet meer gebruikt voor Formule 1-races.

Men bouwde in 1984 een veiliger en minder uitdagend circuit naast het oude. In 1984 en 1985 werden Formule 1 races gehouden op het circuit. Daarna verdween het naar Hockenheim. Vanaf 1995 behoort de Grand Prix in Nürburg tot de traagste races van het seizoen. Nu is één ronde nog maar 5,148 km lang. Het mooiste onderdeel van de baan is de Veedol-chicane, waar soms spectaculaire inhaalmanoeuvres plaatsvinden. Ook het wisselvallige weer en de vaak glibberige baan kunnen zorgen voor interessante ontwikkelingen in Nürburg. Michael Schumacher boekte de meeste zeges op dit circuit. Ook Alain Prost, Jacques Villeneuve, Rubens Barrichello, Ralf Schumacher en Fernando Alonso wisten hier de Grote Prijs van Europa te winnen.

In 2002 is het circuit aangepast met de Mercedes-arena, een bochtencombinatie vlak na start-finish. Dit moest ten eerste het spektakelgehalte van de races verhogen, maar vooral de eerste bocht uitschakelen. Vroeger een scherprechter bij de start van de race. Berucht is de crash van Pedro Diniz in een Sauber Petronas in 1999.

Op 29 augustus 2006 werd bekendgemaakt dat vanaf het seizoen 2007 de Grote Prijs van Europa niet meer op de Nürburgring verreden werd. Er werd besloten dat er op de circuits Hockenheimring en Nürburgring om de beurt de Grand Prix van Duitsland verreden wordt.

Carel Godin de Beaufort verongelukte fataal in 1964 op de Nürburgring tijdens de training voor de Grand Prix van Duitsland.

Overige activiteiten[bewerken]

Van 1985 tot en met 2014 vond op de Nürburgring jaarlijks het rockfestival Rock am Ring plaats. De 24 uur van de Nürburgring vindt hier ook plaats, en dat wel op de zogenaamde Nordschleife. Daarnaast kan men zelf een rondje proberen op het circuit. Men gaat door een soort tolpoortje en dan kan men een rondje Nürburgring doen.

Ook wordt het circuit wel eens gebruikt voor wielerwedstrijden: Alfredo Binda in 1927, Rudi Altig in 1966 en Gerrie Knetemann in 1978 werden op dit circuit wereldkampioen.

Faillissement[bewerken]

Nadat er naast de Nürburgring winkelcentra en een pretpark waren gebouwd, kwam het circuit in financiële problemen en werd het op 17 juli 2012 failliet verklaard. Het circuit had toen een krediet van 330 miljoen euro openstaan bij de eigen Investitions- und Strukturbank en had 13 miljoen euro steun nodig van de Europese Unie, maar de Europese Unie gaf dit geld niet. De schuld bedroeg in 2012 287 miljoen euro en het complex had een waarde van 126 miljoen euro.[1]

Het was de bedoeling dat de winkelcentra en het pretpark werden verkocht en dat het circuit in handen van de staat zou blijven, maar op 15 maart 2013 werd bekendgemaakt dat ook het circuit zou worden verkocht onder leiding van Jens Lieser.[2]

Verkocht[bewerken]

De Nürburgring is op 12 maart 2014 verkocht aan de Duitse Capricorn Group, een auto-onderdelenfabrikant. De Nürburgring is verkocht voor 100 miljoen euro, inclusief 25 miljoen euro voor verdere ontwikkelingen. Ze krijgen voor dit geld dan de Nordschleife en de Nürburgring.

vergelijk: huidig circuit met oude nordschleife

Externe links[bewerken]

Panorama van de ring.
Panorama van de ring.
Bronnen, noten en/of referenties