NAS4Free

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
NAS4Free
De WebGUI van NAS4Free
Ontwikkelaar(s) Daisuke Aoyama, Michael Zoon
OS-familie BSD
Bronmodel FOSS
Recentste uitgave 13.2.0.5.9876 (6 augustus 2023)[1] Bewerk dit op Wikidata
Kerneltype Monolithisch
Licentie(s) BSD
Status Actief
Website [(en) Projectpagina Officiële website]
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

NAS4Free is een softwarepakket waarmee op eenvoudige wijze gebruikmakend van pc-hardware een NAS-server opgezet kan worden. NAS4Free is de voortzetting (dus anders dan veelal gedacht geen 'fork') van FreeNAS.[2]

Sinds de overname door iXsystems is deze eigenaar van de naam FreeNAS, wat tot gevolg had dat de originele FreeNAS-code niet verder ontwikkeld mocht worden onder deze merknaam. Omdat iXsystems niet het auteursrecht van FreeNAS in zijn bezit kreeg, besloot Olivier Cochard-Labbé, de bedenker en auteursrechthebbende van FreeNAS, de code van FreeNAS 0.7.2 te schenken aan het project NAS4Free onder leiding van Michael Zoon.

In maart 2012 onderging deze software dan ook een naamswijziging en maakte deze een doorstart onder de naam NAS4Free.

De basis van NAS4Free is een uitgeklede versie van het besturingssysteem FreeBSD, aangevuld met een eenvoudige installatie- en configuratieprocedure. Het merendeel van de configuratie kan via een webbrowser vanaf een andere computer gebeuren. De NAS4Free-server zelf heeft, behalve tijdens de installatie, geen toetsenbord, muis of beeldscherm nodig.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De systeemeisen van NAS4Free zijn vrij bescheiden: er is minimaal 256 MB RAM nodig voor een volledige installatie of 384 MB RAM voor een embedded installatie, ook de harde schijf heeft minimaal 128 MB nodig voor een embedded installatie of 400 MB bij een volledige. Ook is er een cd-rom waarvan opgestart kan worden. Daarnaast is een floppy, USB-stick, CompactFlash of een harde schijf nodig om configuratiegegevens op te slaan. Als alternatief kan het hele pakket ook op een USB-stick of een harde schijf geïnstalleerd worden. De gehele installatie heeft minder dan 128 MB (embedded) of 320 MB (volledig) nodig. Daarnaast zijn er natuurlijk nog schijven nodig die als opslag gebruikt kunnen worden.

Ondersteuning[bewerken | brontekst bewerken]

Alternatieven[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie NAS4Free.