Nationale Jeugdraad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf NJR)
NJR (Nationale Jeugdraad)
Logo NJR
Kantoor van de NJR in Utrecht
Geschiedenis
Opgericht 11 juni 2001
Fusie van Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling, Vereniging 31, de Nederlandse Jeugdgroep, de stichting Nationaal Jeugddebat en het Jeugd Netwerk Nederland.
Structuur
Voorzitter Kimberley Snijders
Werkgebied Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Kromme Nieuwegracht 58, Vlag Utrecht (gemeente) Utrecht
Type Jongerenorganisatie koepelorganisatie
Doel Belangenbehartiging
Motto Wij zijn de springplank van de nieuwe generatie
Aantal leden 40
Verwante organisaties
Europees Europees Jeugdforum
Media
Website https://www.njr.nl/nl/

De Nationale Jeugdraad, afgekort tot NJR, is een koepelorganisatie van landelijke jongerenorganisaties voor jongeren tussen de 12 en 30 jaar. NJR wil de deelname van jongeren op alle niveaus van de samenleving stimuleren en ondersteunen; zorgen dat jongeren hun kracht kennen, ontwikkelen en inzetten voor een betere toekomst voor zichzelf en anderen. NJR moedigt jongeren aan om te laten zien waartoe zij in staat zijn, van bij hen in de buurt tot aan de Verenigde Naties aan toe. Daarnaast adviseert NJR overheden en andere organisaties over jeugdbeleid en het stimuleren van jongerenparticipatie.[1]

NJR komt op voor de positie van jongeren. Dat doet NJR niet alleen: ze werken actief samen met de jongerenorganisaties in Nederland (die vaak ook lid zijn van NJR), de politiek en andere vakbonden en is onderdeel van initiatieven zoals het SER Jongerenplatform en Coalitie-Y. De voorzitter van NJR is tevens de voorzitter van het SER Jongerenplatform.[2]

NJR is de organisator van het Nationaal Jeugddebat en het Provinciaal Jeugddebat.[3]

De organisatie bestaat uit een 7-koppig bestuur[4] en een werkorganisatie die bestaat uit ruim 40 medewerkers en stagiaires.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

NJR werd opgericht in juni 2001. Deelnemende organisaties die geheel of gedeeltelijk opgingen in NJR waren de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkeling (NJMO), de Vereniging 31, de Nederlandse Jeugdgroep, de stichting Nationaal Jeugddebat en het Jeugd Netwerk Nederland. NJR krijgt twee taken: het stimuleren en ondersteunen van jeugdparticipatie en het vertegenwoordigen en samenbrengen van jongeren en hun organisaties. Ook wordt vastgelegd dat de Nationale Jeugdraad niet zal opereren in plaats van goed functionerende jongerenorganisaties, maar een coördinerende en ondersteunende rol zal vervullen.

Sinds 2009 gebruikt de Nationale Jeugdraad naar buiten toe alleen nog de afkorting NJR.

Projecten[bewerken | brontekst bewerken]

NJR organiseert diverse projecten voor en door jongeren. Door middel van deze projecten zorgt NJR ervoor dat jongeren empowered worden, hun sterke punten ontdekken en op basis daarvan zich maatschappelijk kunnen inzetten. Op deze manier kunnen jongeren invloed uitoefenen in hun eigen buurt, school, op landelijk niveau of zelfs op internationaal vlak.

Jargonbrigade[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Jargonbrigade voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Jargonbrigade is een activiteit van NJR waarbij een men het taalgebruik van Tweede Kamerleden controleert op begrijpelijkheid.[5] Jaarlijks reikt de brigade de 'Zwetsprijs' voor het meest wartaal sprekende Kamerlid en de 'Klare Taalprijs' voor het duidelijkst sprekende Kamerlid uit.

Jongerenvertegenwoordigers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Jongerenvertegenwoordiger voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Elk jaar organiseert NJR de verkiezing van de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers. Dat zijn jongeren tussen 18 en 25 jaar die hun leeftijdsgenoten vertegenwoordigen op vier thema's: Duurzame ontwikkeling, Europese zaken, Biodiversiteit & Voedsel en Mensenrechten & veiligheid. Per thema zijn twee jongerenvertegenwoordigers actief. De acht jongerenvertegenwoordigers trekken het hele land door om van jongeren te horen wat zij belangrijk vinden. Dit nemen de jongerenvertegenwoordigers mee naar conferenties en toppen in binnen- en buitenland. Jongerenvertegenwoordigers werken in duo’s, volgens een junior-senior systeem. Elk jaar wordt voor elk van de vier thema's een nieuwe vertegenwoordiger gekozen voor twee jaar.

Lidorganisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Bij NJR komen ruim 40 jongerenorganisaties samen.[6] Deze organisaties vertegenwoordigen diverse groepen en belangen.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het bestuur van NJR bestaat uit zeven jongeren. Het bestuur wisselt jaarlijks, maar bestuursleden mogen volgens de statuten na een termijn van één jaar nogmaals solliciteren voor een termijn van één jaar.[8]

Lijst van NJR-voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Periode Naam Bijzonderheden
2022 - Heden Kimberley Snijders
2020 - 2022 Maurice Knijnenburg
2019 - 2020 Floor Brands
2017 - 2019 Luce van Kempen Werd in 2020 als jongste persoon ooit benoemd tot kroonlid bij de Sociaal-Economische Raad[9][10]
2016 - 2017 Caesar Bast
2015 - 2016 Kimberley Swikker
2014 - 2015 Jasmin Schous
2013 - 2014 Esther Peeters
2012 - 2013 Marcel René Bamberg
2011 - 2012 Andrea Bos
2010 - 2011 Niek Ritzen
2009 - 2010 Steffy Roos du Maine
2007 - 2009 Kido Koenig
2005 - 2006 Kamran Ullah
2004 - 2005 José Spierts
2001 - 2004 Joost de Bruin

Raad van Advies[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende leden zitten in Raad van Advies:[11]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]