NYSE Euronext

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
26-03-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: volledig onbetrouwbaar artikel gezien gebrek aan aanpassing/updating sinds lange tijd

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

NYSE Euronext, Inc.
Beurs NYSE: NYX
Euronext: NYX
Oprichting 4 april 2007
Sleutelfiguren Duncan Niederauer (CEO)
Jan-Michiel Hessels (Voorzitter van de RvB)
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Staten New York City, New York, Verenigde Staten
Werknemers 3.760 (FTE; 2008)
Website nyseeuronext.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

NYSE Euronext, Inc. is een Europees-Amerikaans beursmaatschappij. Het is ontstaan op 4 april 2007 toen NYSE en Euronext met elkaar fuseerden.

Geschiedenis[bewerken]

Op 2 juni 2006 is ter overname een bod gedaan op Euronext door de New York Stock Exchange. De Amerikanen boden circa 8 miljard euro. Door de samenvoeging zou de grootste beurs ter wereld ontstaan. Uiteindelijk kwam de fusie er in april 2007; NYSE betaalde 10 miljard dollar voor Euronext. Het nieuwe bedrijf werd NYSE Euronext en zou worden geleid door de Amerikaan John Thain. De Nederlander Jan-Michiel Hessels werd voorzitter van de raad van commissarissen. Er werd afgesproken dat in het bestuur van NYSE Euronext elf mensen zitten die afkomstig zijn van de NYSE en negen 'Euronexters'.

Activiteiten[bewerken]

NYSE Euronext is al het grootste beursbedrijf ter wereld, met beurzen in Europa en de Verenigde Staten waaronder de aandelenbeurzen van Amsterdam en New York. In Londen bezit NYSE Euronext optiebeurs LIFFE.

Hieronder staat een lijstje met de grootste beurslocaties van NYSE Euronext.

Europa[bewerken]

Noord-Amerika[bewerken]

Overnamepoging door ICE en Nasdaq faalt[bewerken]

In 2011 poogden ICE en NASDAQ NYSE Euronext over te nemen met een vijandig bod van 11 miljard dollar, maar dat werd tegengehouden door de Amerikaanse autoriteiten omdat die combinatie te dominant zou worden.[1] Vervolgens probeerde NYSE Euronext te fuseren met Deutsche Börse, maar dat ging ook niet door omdat de Europese commissaris van Mededinging bezwaren had tegen de marktdominantie van de combinatie.[1]

Overname door ICE[bewerken]

In december 2012 maakte de Amerikaanse grondstoffen- en energiebeurs Intercontinental Exchange (ICE) bekend NYSE Euronext over te willen nemen. ICE werd in 2000 opgericht en is groot geworden met de handel in grondstoffen en rentederivaten. ICE biedt 6,5 miljard euro in aandelen en geld.[1] Het hoofdkantoor van het nieuwe beursbedrijf komt in Atlanta, waar het hoofdkantoor van ICE staat.[1] Dit keer zullen de toezichthouders in de Verenigde Staten en Europa ook eerst toestemming moeten geven, voordat de overname definitief wordt.

Na de succesvolle overname zullen de beurzen op het Europese vasteland, in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon, uiteindelijk als een zelfstandig bedrijf doorgaan. Dat zou betekenen dat Amsterdam de lucratieve handel in derivaten zal overlaten aan beurzen in Londen en New York. Amsterdam blijft dan vooral een aandelenbeurs, met ook handel in opties en futures.[1]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b c d e NOS Overname beurzen NYSE Euronext, 20 december 2012, geraadpleegd op 15 november 2013