Namgyal-Instituut voor Tibetologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Namgyal-Instituut voor Tibetologie (NIT) is een instituut dat onderzoek bevordert en bekostigt naar de cultuur van het gehele gebied waarin sprake is van Tibetaanse invloed (inclusief de vestigingsregio Sikkim). Het instituut is gevestigd in de Indiase deelstaat Sikkim en werd in 1958 opgericht. Het terrein van het instituut is een schenking van chogyal Tashi Namgyal. De eerste steen werd gelegd door de Tenzin Gyatso, de veertiende dalai lama.

Het instituut herbergt een van de rijkste bibliotheken met Tibetaans geschreven erfgoed buiten Tibet, een museum gewijd aan Tibetaanse iconografie en religieuze kunst en het publiceert sinds 1964 het Bulletin of Tibetology. Daarnaast geeft het NIT boeken uit over Tibet.

Het Namgyal-Instituut voor Tibetologie is gespecialiseerd in de Tibetaanse taal en tradities, inclusief het Tibetaans boeddhisme en alle vormen van Mahayana-boeddhisme.[1] Het museum bevat een belangrijke collectie standbeelden, schrijnen, wandtapijten, iconen, maskers en andere Tibetaanse kunst. Ook bevat het een collectie thangka's.

Namgyal-Instituut voor Tibetologie
Thangkaschilderij in Namgyal

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Namgyal Institute of Tibetology van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.