Nancy Reagan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nancy Reagan
Nancy Reagan in 1983
Nancy Reagan in 1983
42e First Lady van de Verenigde Staten
Ambtstermijn 20 januari 1981 - 20 januari 1989
Voorganger Rosalynn Carter
Opvolger Barbara Bush
Geboren 6 juli 1921
Geboorteplaats New York City (New York)
Echtgenoot Ronald Reagan (1952-2004)
Politieke partij Republikeinse Partij
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Nancy Davis Reagan (New York City (New York), 6 juli 1921) is de weduwe van voormalig president van de Verenigde Staten Ronald Reagan en was First Lady 1981 tot 1989. Voor haar huwelijk met Reagan was ze actrice.

Ze werd geboren als Anne Frances Robbins, het enig kind van Kenneth Seymour Robbins en Edith P. Luckett in New York City, maar groeide na de scheiding van haar ouders op bij een oom en tante in Maryland. Ze studeerde van 1939 tot 1943 dramatic arts aan het Smith College in Northampton, Massachusetts. Na haar studie ging ze aan het werk als verkoopster in een warenhuis in Chicago en daarna als verpleegsters-assistent in diezelfde stad. Via connecties van haar moeder kreeg zij een kleine acteerrol bij het reizende gezelschap Ramshackle Inn. Ze nam de artiestennaam Nancy Davis aan en vestigde zich in New York waar haar acteurscarrière vormen begon aan te nemen met een kleine rol in de musical Lute Song. In 1949 verhuisde Nancy naar Hollywood in Californië na een succesvolle screentest voor haar eerste speelfilm The Doctor and the Girl. Ze zou hierna nog in tien andere speelfilms spelen.

Officieel Portret als First Lady
Nancy Reagan met één van haar opvolgsters: Michelle Obama

Nancy ontmoette Ronald Reagan in 1951 en trouwde met hem op 6 maart 1952. Samen kregen ze in 1952 een dochter, Patricia Ann Reagan en in 1958 een zoon, Ronald Prescott Reagan.

Tijdens het gouverneurschap van Ronald Reagan in Californië van 1966 tot 1974 hield Nancy Reagan zich veelvuldig bezig met diverse goede doelen. Zo bekommerde ze zich om het lot van Vietnamveteranen, ouderen en gehandicapte kinderen. Haar periode als First Lady begon controversieel toen ze aankondigde de inrichting van het Witte Huis te gaan aanpakken. Als onderdeel daarvan werd zeer kostbaar serviesgoed aangeschaft en hoewel dit bekostigd werd uit een extern fonds viel dit toch in slechte aarde omdat de Amerikaanse economie in die tijd in een recessie zat. Algemeen wordt aangenomen dat Nancy Reagan achter de schermen een vrij grote invloed had op de politiek van haar echtgenoot.