Naomi Campbell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naomi Campbell
Campbell tijdens het filmfestival van Cannes in 2018
Geboren 22 mei 1970
Land Vlag van Engeland Engeland
Beroep Actrice en topmodel
Jaren actief 1978-heden
Lengte 1,77 meter
Kleur ogen Bruin
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Mode

Naomi Elaine Campbell (Streatham, 22 mei 1970) is een Brits actrice en topmodel.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Haar allereerste publieke optreden was als zevenjarige in 1978 in de videoclip van Is This Love? van Bob Marley, waarin ze als een leerlinge figureerde.[1] Ook in 1982 was ze te zien in een videoclip, dit keer speelde ze een tapdanseres in het nummer I'll Tumble 4 Ya van Culture Club.

Later werd Campbell door een scout van Elite Model ontdekt toen ze op 15-jarige leeftijd met enkele vriendinnen door de wijk Covent Garden liep. De vrouw vroeg haar of ze proefopnamen wilde laten maken.

In augustus 1988 werd ze het eerste donkere fotomodel op de cover van het Franse magazine Vogue. Het jaar daarna, 1989, was ze datzelfde op de Amerikaanse editie van Vogue. Samen met collega's Cindy Crawford, Christy Turlington, Linda Evangelista en Claudia Schiffer behoort ze tot een select groepje supermodellen. Ze werd het eerste (en vooralsnog enige) topmodel dat ooit de cover van TIME Magazine haalde.

Getuige in proces Charles Taylor[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 werd zij opgeroepen om te getuigen in het proces tegen de voormalig Liberiaanse dictator Charles Taylor, omdat zij naar verluidt in 1997 een 'bloeddiamant' van hem had gekregen.[2] Toen ze op 5 augustus na lang tegenstribbelen voor het Sierra Leonetribunaal in het Nederlandse Leidschendam verscheen verklaarde ze in dat jaar inderdaad in Zuid-Afrika diamanten te hebben ontvangen van "mannen die 's nachts aan mijn slaapkamerdeur klopten", maar ze zei hun identiteit niet te hebben gekend.[3]

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Campbells ouders kwamen uit Jamaica. Campbell is moeder van een dochter en een zoon.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Naomi Campbell van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.