Napoleon (snoepje)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Napoleon Lempur

Een Napoleon of Bonbon Napoleon, ook wel Napoleonkogel genoemd, is een hard, bolvormig zuurtje, in een doorzichtig cellofaan verpakt. Ze hebben allerlei kleuren en smaken, zoals citroen, sinaasappel, wijnbal, salmiak en appel. De buitenkant is hard en van suiker. Binnenin bevindt zich poeder, dat vrijkomt wanneer de suikerlaag (deels) gesmolten is, of wanneer het snoepje doormidden gebeten wordt. Bij sommige smaken is dit poeder erg zuur, bij sommige smaken zoet.

Het citroenzuurtje is uitgevonden in 1912 door de Antwerpse bakker Louis Janssen en vernoemd naar Napoleon Bonaparte, wiens afbeelding zich ook op het omhullende cellofaantje bevindt. Een concurrent van bakker Janssen had een snoepje vernoemd naar Julius Caesar en zo kwam hij op dit idee. De fabriek waar deze lekkernijen gemaakt worden, was te vinden in Schelle. In 2003 is de productie echter verhuisd naar Breskens in Zeeuws-Vlaanderen. De slagzin van het zuurtje is 'Le bon bonbon', wat Frans is voor 'Het lekkere snoepje'. Napoleons bestaan ook als lolly's.

Colasmaak[bewerken]

Het jongerenlagerhuis pleitte na een kort beraad in 2010 voor een zuurtje met colasmaak van Napoleon. De eerste stappen zijn inmiddels ondernomen en de lollyvarianten zijn leverbaar in colasmaak. Het jeugdjournaal had op 12 mei 2011 de primeur toen ze de lollies uitdeelden op CBS De Regenboog in Leens.

Op 6 juli 2011 is Napoleon overstag gegaan. Het colasnoepje was een feit. Het gebruikte poeder heeft limoensmaak. Het jongerenlagerhuis ziet het als een van hun grote prestaties naast het eerder bereikte verdrag van Leeuwarden.

Externe link[bewerken]