Nationaal Park Sächsische Schweiz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal Park Saksisch Zwitserland
Nationaal park
Nationaal Park Sächsische Schweiz (Duitsland)
Nationaal Park Sächsische Schweiz
Situering
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Locatie Vlag van de Duitse deelstaat Saksen Saksen
Coördinaten 50° 59′ NB, 14° 1′ OL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 93,5 km²
Opgericht 1990
Website www.nationalpark-saechsische-schweiz.de
Foto's
Nationaal Park Sächsische Schweiz

Het Nationaal park Saksisch Zwitserland (Duits: Nationalpark Sächsische Schweiz) is ongeveer 9350 ha groot. Het bestaat sinds 1990 en ligt oostelijk van Dresden aan de Tsjechische grens, aan de bovenloop van de Elbe in de Duitse deelstaat Saksen.

Het gebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Sächsische Schweiz bestaat uit twee gescheiden gebieden in de Landkreis Sächsische Schweiz. Namelijk de steden en gemeenten Bad Schandau, Hohnstein, Kirnitzschtal, Königstein, Lohmen, Porschdorf, Kurort Rathen, Sebnitz, Stolpen en Stadt Wehlen.

Samen met het omringende Landschaftsschutzgebiet vormt het nationaal park de Nationalparkregion Sächsische Schweiz. Het beschermde zandsteengebergte loopt door over de Tsjechische grens en heet daar Nationaal park České Švýcarsko (Boheems Zwitserland).

Kenmerken van het park[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoogste punt van is 556 meter boven NN.

Het zandsteengebergte is ontstaan in de Krijttijd. Oorspronkelijk was dit een zeebodem waarop zich zand en schelpdieren afzetten die samen het gesteenten vormden. De 600 meter dikke zandplaat die hierdoor ontstond is na het dalen van de zeespiegel door erosie sterk verbrokkeld waardoor het huidige rotslandschap ontstond (waaronder de bekende Bastei). Dit is doorsneden door diepe dalen waarvan de bodem met mossen is bedekt.

In het park wordt aan klimsport gedaan.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

In het park leven verscheidene diersoorten waaronder uilen, haviken, zwarte ooievaars, ijsvogels, verschillende soorten spechten en vleermuizen, everzwijnen, edelherten, marters, adders, ringslangen en in het water forel en zalm.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sächsische Schweiz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.