Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal park
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Situering
Land Nederland
Locatie Noord-Holland
Coördinaten 52° 25′ NB, 4° 35′ OL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 38 km²
Opgericht 1995
Foto's
Duinen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Duinen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Speelvijver 't Wed, nabij ingang Koevlak
Speelvijver 't Wed, nabij ingang Koevlak
Kaart van Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Kaart van Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een nationaal park in de provincie Noord-Holland ten westen van Haarlem, op het grondgebied van de gemeenten Bloemendaal, Velsen en Zandvoort.

Geschiedenis[bewerken]

Het park werd in 1995 ingesteld. Het is ongeveer 38 km² groot en ligt langs zee, tussen Zandvoort en IJmuiden.

Beheerders[bewerken]

Het gebied wordt gezamenlijk beheerd door Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de NV PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, IVN, het hoogheemraadschap van Rijnland, de omliggende gemeenten en particulieren.

Bezoekerscentrum[bewerken]

In Overveen bevindt zich het bezoekerscentrum van het nationaal park, Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Het bezoekerscentrum geeft informatie over dieren en planten die leven in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier vindt u een café, winkel en informatiebalie waar u terecht kunt voor tips om wandelend, fietsend of met een excursie het nationaal park te ontdekken. Het bezoekerscentrum is gehuisvest in een prachtig duurzaam gebouw, geïnspireerd op een duinboerderij uit de 7e eeuw. Vlakbij het bezoekerscentrum ligt 't Wed. Dit duinmeer is een populaire recreatieplek. Het bezoekerscentrum is gelegen aan de Zeeweg bij ingang Koevlak. Tevens is in Overveen de Eerebegraafplaats Bloemendaal te vinden, waar veel oorlogsslachtoffers begraven zijn.

Geografie[bewerken]

Zuid-Kennemerland bestaat hoofdzakelijk uit duinen. Daarnaast behoren ook enkele landgoederen, duinrandbossen en stranden tot het gebied. Het hoogste punt in het gebied is de ruim 45 meter hoge Brederodeberg in het bosrijke oostelijke deel van het gebied. Dit duin tussen ingang Duin en Kruidberg en Bleek en Berg vormt vooral een sportieve uitdaging, aangezien er door de begroeiing geen weids uitzicht is. Het net buiten het nationaal park gelegen Kopje van Bloemendaal (43 meter; met uitkijktoren 52 meter) biedt wel een zeer weids uitzicht (over het nationaal park, over zee, over Haarlem en over Amsterdam).

Flora[bewerken]

In de kalkrijke duinen komen voor Nederland zeldzame plantensoorten voor. De duinen achter de zeerijp zijn begroeid met besdragende struiken, die allerlei zangvogels aantrekken.

Fauna[bewerken]

Vogels[bewerken]

Er zijn ruim 100 verschillende vogelsoorten waargenomen.

Zoogdieren[bewerken]

Damhert, eekhoorn, egel, konijn, ree, vos, etc.

Grote grazers[bewerken]

Naast Schotse hooglanders, shetlandpony's, en koniks is in het voorjaar van 2007 een proef gestart met het uitzetten van een klein aantal wisenten. Deze Europese bizon kan gevaarlijk zijn voor mensen en is daarom losgelaten in een gebied dat niet voor het publiek toegankelijk is. Wel is een uitkijkpunt op een drinkplaats te bezoeken waar met een beetje geluk de wisent zich laat zien.

Insecten[bewerken]

Er zijn bijna 20 verschillende vlindersoorten bekend. Het is een van de drie plaatsen in Nederland waar het locomotiefje voorkomt, een sprinkhaan.

Deelgebieden[bewerken]

Panorama[bewerken]

Uitzicht op het vogelmeer en omgeving
Uitzicht op het vogelmeer en omgeving

Trivia[bewerken]

  • Het was tijdens een bezoek aan de Kennemer duinen in de jaren tachtig dat Henk Hofstede van de Nits de inspiratie kreeg voor In the Dutch mountains, de grootste hit van de groep.

Externe links[bewerken]