Nationaal park Virunga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationaal park Virunga
Werelderfgoed natuur
Virunga 01.jpg
Land Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa
UNESCO-regio Afrika
Criteria vii, viii, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 63
Inschrijving 1979 (3e sessie)
Bedreigd 1994
UNESCO-werelderfgoedlijst

Nationaal park Virunga is een nationaal park in het oosten van de Democratische Republiek Congo, tegen de grens met Oeganda en Rwanda. Het park werd in 1925 in het toenmalige koloniaal gebied Belgisch-Kongo gesticht als Nationaal Albert Park (naar koning Albert I van België) en was daarmee het eerste nationaal park van Afrika. Over een oppervlakte van 7800 vierkante kilometer strekt het zich uit van het vulkanische Virunga-gebergte in het zuiden tot het Rwenzori-gebergte in het noorden en het omvat daarbij de volledige westelijke oever van het Edwardmeer. Het park grenst aan de Oegandese parken Nationaal park Mgahinga Gorilla, Nationaal park Rwenzori Mountains en het Nationaal park Bwindi Impenetrable, en aan het Nationaal park der vulkanen in Rwanda.

Fauna en flora[bewerken]

In het Nationaal park Virunga leven vele diersoorten die met uitsterven bedreigd worden. Het meest bekend zijn de extreem zeldzame berggorilla's.

Conservatie[bewerken]

In 1979 is Virunga door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. In 1994 werd de status veranderd naar 'bedreigd'. Met name stroperij en illegale houtkap voor de productie van houtskool vormen een grote bedreiging. Ook werd het park tijdens en na de Congolese Burgeroorlog door rebellen ook gebruikt als toevluchtsoord.

In augustus 2008 werd de Belgische prins Emmanuel de Merode aangesteld als parkdirecteur. Hij leidt een team van ongeveer 700 gewapende parkwachters.

Externe links[bewerken]