Nationale-Nederlanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationale-Nederlanden
Nationale-Nederlanden
Motto of slagzin Nationale-Nederlanden. Wat er ook gebeurt.
Oprichting 1743
Sleutelfiguren Tom Kliphuis (voorzitter directie)
Hoofdkantoor Weena 505 3013 AL Rotterdam
Producten schadeverzekeringen
levensverzekeringen
hypotheken
Industrie verzekeringen
Omzet € 5,6 mld
Winst € 1,6 mld
Website http://www.nn.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Nationale-Nederlanden (NN) is een Nederlandse verzekeringsmaatschappij, één van de grootste van Nederland. Het bedrijf is ontstaan in 1962 na de fusie tussen de Assurantie Maatschappij tegen Brandschade De Nederlanden van 1845 (De Nederlanden) en de Nationale Levensverzekering-Bank (De Nationale). Dalende marktaandelen en dreigende overnames maakten dat de beide maatschappijen in april 1963 samen Nationale-Nederlanden vormden.

De onderneming maakt sinds de fusie met de NMB Postbank Groep in 1991 onderdeel uit van de ING Groep, maar zal uiterlijk in 2018 verkocht worden.[1]

Naast verzekeringen biedt de verzekeraar ook bancaire producten (voornamelijk hypotheken) aan. Nationale-Nederlanden biedt haar diensten op verschillende manieren aan: via onafhankelijk adviseurs, banken, gevolmachtigd agenten en haar eigen gespecialiseerde accountmanagers. Ook telefonisch of via internet kan men terecht bij Nationale-Nederlanden. NN was van 1988 - 2009 (hoofd)sponsor van het Nederlands voetbalelftal.

Het hoofdkantoor staat in Den Haag, de Haagse Poort.

Geschiedenis[bewerken]

Na de fusie tussen De Nederlanden en De Nationale in 1963 bleven de beide verzekeringsmaatschappijen in eerste instantie onder eigen naam werken, maar met de totstandkoming van een nieuw hoofdkantoor voor De Nederlanden in 1969 werden de bedrijven verregaand samengevoegd. De schadeverzekeringen van beide bedrijven kwamen in Den Haag terecht, terwijl de levensverzekeringen vanuit Rotterdam geadministreerd werden.

In 1970 werd de formele samenvoeging een feit met het opgaan van de Nationale Levensverzekering-Bank en de Levensverzekering Maatschappij der Nederlanden in Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. en met het opgaan van de Nederlanden van 1845, de Eerste Rotterdamsche, Fatum, Labor, en de Binnenlandsche Vaart Risico Sociëteit in Nationale-Nederlanden Schadeverzekering Maatschappij N.V. De twee dochters Victoria en Vesta fuseerden apart tot Victoria-Vesta N.V.

1984 werd de AMFAS-Groep overgenomen, die 1968 uit RVS Verzekeringen en andere kleine verzekeringsmaatschappijen was ontstaan.

De dreiging van het samengaan van de verzekeringsmaatschappij Amev en de VSB Bank in 1990 maakte dat Nationale-Nederlanden weer om zich heen ging kijken. In NMB-Postbank werd een ideale fusiepartner gezien: het uitgebreide kantorennet kon een aanvulling zijn op de agenten van Nationale-Nederlanden. De fusie kwam in 1991 tot stand. Amev en VSB fuseerden in 1990 tot Fortis.

[bewerken]

In het logo is de spelling sinds 2010 zonder het verbindingsstreepje en hoofdletters: nationale nederlanden.

Kantoren[bewerken]

Één van de kantoren is gevestigd te Rotterdam naast Rotterdam Centraal, in het tot voor kort hoogste kantoorgebouw in Nederland, gebouw Delftse Poort. In 2009 heeft de Maastoren echter de titel van hoogste kantoorgebouw in Nederland overgenomen. Hoewel het opvallende gebouw Rotterdam in de jaren negentig op grote hoogte bracht, is er ook kritiek dat het pand op straatniveau niet bijgedraagt aan de stedelijke kwaliteit.

Nationale-Nederlanden Bank[bewerken]

De Nationale-Nederlanden Bank is voortgekomen uit de WestlandUtrecht Bank. De bank biedt hypotheken, spaarproducten, banksparen, beleggingen en consumptief krediet.

Trivia[bewerken]

  • In 1970 werd door de maatschappij ter gelegenheid van het honderdvijfentwintig jarig bestaan van de fusiepartner een gemoderniseerde versie van het 1845-spel uitgegeven, een bordspel gebaseerd op verzekeringen.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties