Nationale Bank van België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige gebouw, zie Nationale Bank van België (gebouw).
Nationale Bank van België
Interieur Hall Van Goethem
Interieur Hall Van Goethem
Oprichting 1850
Sleutelfiguren Jan Smets
Land Vlag van België België
Hoofdkantoor Brussel
Sector Centrale bank
Website http://www.nbb.be/
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Nationale Bank van België (NBB) is de centrale bank van België en is gevestigd aan de de Berlaimontlaan te Brussel. Zij wordt bestuurd door een Gouverneur en heeft een Directiecomité, een Regentenraad en een College van Censoren.

Sinds de invoering van de euro is de Nationale Bank van België, afgekort de NBB, één van de deelnemers aan het Eurosysteem, waarvan de Europese Centrale Bank met zetel in Frankfurt het centrum is.

De Nationale Bank is in de eerste plaats gevestigd in Brussel. Daarnaast heeft het ook vestigingen in Luik, Bergen, Kortrijk en Hasselt.[1]

Sinds 11 maart 2015 is Jan Smets gouverneur van de Nationale Bank van België. Die volgde Luc Coene op.

Voornaamste taken[bewerken]

  • Bijdragen, in het kader van het Eurosysteem, tot het bepalen en uitvoeren van het monetair beleid in het eurogebied.
  • De officiële valutareserves aanhouden, beheren en valutamarktoperaties verrichten.
  • Bankbiljetten en munten in omloop brengen.
  • Zij is de kassier van de Federale overheid. Zij centraliseert de inkomsten en uitgaven van de federale Staat op de rekening die de Belgische Schatkist heeft bij de NBB.
  • Zij staat in voor de uitgifte -in papiervorm- en de financiële dienst van de staatsleningen.
  • Zij is de financiële ambassadeur van België.
  • Zij beheert de neergelegde balansen van de Belgische bedrijven. Deze balansen kunnen gratis geconsulteerd worden via de website van de NBB.
  • Zij heeft de rol van kredietregistratiebureau, waarin zowel Belgische ondernemingen als particulieren worden opgenomen bij het aangaan van bepaalde soorten leningen.

Kapitaal[bewerken]

De Nationale Bank van België is gestructureerd als een naamloze vennootschap. Het maatschappelijk kapitaal van de vennootschap bedraagt 10 miljoen euro. De helft van de aandelen is in handen van de Belgische Staat. Een deel van het kapitaal wordt vrij verhandeld op Euronext-Brussel onder de ticker-code "BNB".

Er zijn al jarenlang discussies tussen die kleine aandeelhouders en de overheid. Die kleine aandeelhouders klagen aan dat de overheid stelselmatig grotere dividenden krijgt.[2]

Geschiedenis[bewerken]

De Nationale Bank van België werd opgericht in 1850 en was aanvankelijk gevestigd aan de Warmoesberg in een gehuurd herenhuis. Later kocht men een gebouw gelegen op de hoek van de Nieuwe Koningsstraat en de Abrikozenstraat. Daarnaast opende de bank ook een aantal (24) afdelingen in belangrijke steden in heel België.

Toen de hoofdzetel te klein werd, kocht de Nationale Bank enkele gebouwen gelegen aan de Berlaimontstraat en de aanpalende Wildewoudstraat aan. Deze werden gesloopt en er werd onder leiding van Hendrik Beyaert en Wynand Janssens een nieuw kantoor gebouwd, dat klaar was in 1865. In 1971 werd een eerste keer uitgebreid. Rond 1900 volgde een tweede uitbreiding met een nieuwe vleugel aan het Beyaertgebouw.

Georges Janssen maakte als gouverneur nieuwe bouwplannen en architect Marcel Van Goethem realiseerde een volledig nieuw gebouw.

De oude gebouwen van de Bank Union du Credit, ontworpen in 1872 door Desiré De Keyser, werden in 1979 aangekocht. Het gebouw werd in 1984 beschermd en na restauratie in 2010 werd de Wetenschappelijke bibliotheek er in ondergebracht.

In 1999 werd Verplaetse na 10 jaar vervangen door Guy Quaden die vervolgens zelf opgevolgd werd op 1 april 2011 door Luc Coene.

Voormalige gouverneurs[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties