Nationale Vergadering (Zuid-Afrika)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Politiek in Zuid-Afrika


Politiek van Zuid-Afrika



President (lijst)
Cyril Ramaphosa

Vicepresident (lijst)
Paul Mashatile


Parlement
Nationale Raad van Provincies

Nationale Vergadering


Kabinet
Kabinet-Ramaphosa II

Ministers
Binnenlandse Zaken (lijst)
Aaron Motsoaledi

Buitenlandse Zaken (lijst)
Naledi Pandor

Defensie (lijst)
Thandi Modise

Financiën (lijst)
Enoch Godongwana

Justitie (lijst)
Ronald Lamola


Politieke partijen
Politici


Verkiezingen
Algemeen:
Parlement & President
20192024
Provincie
2019 − 2024
Gemeente
2021 − 2026


Bestuurlijke indeling
Provincies
Districten
Grootstedelijke gemeenten
Gemeenten (lijst)


Apartheid

Portaal
Portaalicoon Politiek & Zuid-Afrika Portaalicoon

De Nationale Vergadering van Zuid-Afrika (Afrikaans: Nasionale Vergadering van Suid-Afrika, Engels: National Assembly of South Africa) is het lagerhuis van het parlement van Zuid-Afrika. De Nationale Vergadering is gehuisvest in Kaapstad, de wetgevende hoofdstad van Zuid-Afrika.

De Nationale Vergadering mag uit niet minder dan 350 en niet meer dan 400 leden bestaan. De laatste verkiezing van de Nationale Vergadering vond plaats op 8 mei 2019. In de legislatuur na deze verkiezingen telt het lagerhuis 400 leden.[1] In de Nationale Vergadering zijn sinds de parlementsverkiezingen van 2019 14 partijen vertegenwoordigd.

De voorzitter (speaker) zit de vergaderingen van de Nationale Vergadering voor. De speaker is in rang gelijk aan een kabinetsminister[1] en wordt bijgestaan door een plaatsvervangend voorzitter (deputy speaker). De huidige voorzitter is Nosiviwe Mapisa-Nqakula van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Zij bekleedt deze functie sinds 2021.

De Nationale Vergadering wordt via algemeen, enkelvoudig kiesrecht gekozen. Hierbij wordt het systeem van evenredige vertegenwoordiging gebruikt.

Huidige samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Zuid-Afrikaanse parlementsverkiezingen 2019 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Interieur van de Nationale Vergadering in Kaapstad
Zie Verkiezingen in Zuid-Afrika voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij de eerste democratische parlementsverkiezingen van 1994 werden gewonnen door het ANC van Nelson Mandela. Het ANC kreeg bij deze verkiezingen een meerderheid van 252 zetels in de Nationale Vergadering, maar geen absolute tweederdemeerderheid. Ondanks de meerderheid van het ANC in de Nationale Vergadering werd een coalitieregering gevormd met de Nasionale Party van F.W. de Klerk en de Inkatha Freedom Party van Chief Mangosuthu Buthelezi. Bij de parlementsverkiezingen van 1999 won het ANC 266 zetels in de Nationale Vergadering en de coalitie werd voortgezet, echter zonder de Nuwe Nasionale Party (NNP, opvolger van de NP). De parlementsverkiezingen van 2004 resulteerden opnieuw in winst voor het ANC dat van 266 naar 279 zetels ging. Er werd een nieuwe coalitie gevormd, zonder de Inkatha Freedom Party (IFP), maar wel terug met de NNP van Marthinus van Schalkwyk. Later ging de NNP (de voormalige Apartheidspartij!) op in het ANC. Bij de verkiezingen van 2009 kende het ANC voor het eerst een achteruitgang. Met 264 zetels, een verlies van 15 zetels, verloor de partij de belangrijke twee-derden meerderheid in de Nationale Vergadering, en de mogelijkheid op grondwetswijzigingen. De achteruitgang van de partij onder het leiderschap van de gecontesteerde Jacob Zuma, sinds 2009 ook de president van het land, werd verder duidelijk bij de verkiezingen van 2014 toen het ANC nogmaals 15 zetels verloor en eindigde op 249 zetels. Bij de verkiezingen van 2019 bleef het ANC steken op 230 zetels, het laagste resultaat ooit voor de partij.

"Floor crossing"[bewerken | brontekst bewerken]

Er is veel ophef over het systeem van floor crossing in Zuid-Afrika. Dit houdt in dat parlementariërs in de Nationale Vergadering of de Nationale Raad van de Provincies zich bij een andere politieke fractie mogen aansluiten en hun zetel mogen behouden. Een voorbeeld: in augustus 2005 werd de NNP opgeheven en stapten alle NNP-parlementariërs over naar de ANC-fractie.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1994 hebben de volgende personen gediend als voorzitter van de Nationale Vergadering:

Periode Voorzitter Partij
1994–2004 Frene Ginwala ANC
2004–2008 Baleka Mbete ANC
2008–2009 Gwen Mahlangu-Nkabinde ANC
2009–2014 Max Sisulu ANC
2014–2019 Baleka Mbete ANC
2019–2021 Thandi Modise ANC
sinds 2021 Nosiviwe Mapisa-Nqakula ANC

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Parliament of South Africa. Gearchiveerd op 21 oktober 2012. Geraadpleegd op 18 februari 2013.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]