Nationale tuin van Athene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationale Tuin
De tuin, een oase in centraal Athene, is ontworpen door Amalia, de eerste koningin van Griekenland

De Nationale tuin (de voormalige Koninklijke Tuin) (Grieks: Εθνικός Κήπος, Ethnikós Kípos) is een vreedzaam groen toevluchtsoord in het centrum van de Griekse hoofdstad Athene, van ongeveer 15,5 hectare. De tuin ligt direct achter het Grieks parlementsgebouw (een voormalig koninklijk paleis) en gaat verder naar het zuiden tot het gebied waar de Zappeion ligt, tegenover het Panathenaiko of Kalimarmaro Olympisch Stadion van de Olympische Zomerspelen 1896. In de tuin liggen ook enkele ruïnes, zuilen, en andere objecten. In het zuidoosten staan bustes van Capodistrias, het eerste staatshoofd van Griekenland, en van Philhellene, Eynard, en aan de zuidzijde enkele Griekse dichters, Dionysios Solomos, auteur van het Griekse volkslied, en Aristotelis Valaoritis.

Henry Miller schreef in 1939:

"It remains in my memory like no other park I have known. It is the quintessence of a park, the thing one feels sometimes in looking at a canvas or dreaming of a place one would like to be in and never finds."

Vertaling:

"Het blijft in mijn geheugen, zoals geen ander park dat ik heb gekend. Het is de essentie van een park, dat wat je soms voelt als je naar een canvas kijkt of terwijl je droomt van een plaats waar men wil zijn, maar die men nooit vindt."