Naval Criminal Investigative Service

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NCIS Logo 2013.png

De Naval Criminal Investigative Service (NCIS) is een organisatie van United States Department of the Navy welke de orde handhaaft. Het is de opvolger van de voormalige Naval Investegative Service (NIS). Oorspronkelijk was NCIS onderdeel van de Office of Naval Intelligence, belast met detectie- en contraspionagemissies. Later werden ook criminele onderzoeken toegevoegd aan de missies; deze taken werden vooral uitgevoerd door burgers. Dit gebeurt ook bij de U.S. Coast Guard's Investigative Service (CSIS) en de DoD's Defense Criminal Investigative Service (DCIS), terwijl de U.S. Army's Criminal Investigations Division (USACIDC) en de US Air Force Office of Special Investigations beide primair steunen op militair personeel dat de onderzoeken verricht.

Tijdens de jaren 1970 kregen de civiele agenten van de NIS civil service-status, scheidde het bureau zich af van ONI en viel het direct onder de Chief of Naval Operations. In deze periode kreeg NIS ook het commando over de antiterrorismemissies voor de Marine, wat leidde tot de Anti-Terrorist Alert Center (ATAC).

In 1992 werden de taken van de NIS opnieuw omschreven. Het werd een voornamelijk civiele instantie, met Roy D. Nedrow, een voormalig lid van de United States Secret Service (USSS), als de eerste civiele directeur van het hernoemde NCIS. Vrijwel al het NCIS-personeel is nu beëdigd civiel personeel met bevoegdheid tot arrestatie. Uitzondering zijn een aantal militaire elementen bij de contraspionageondersteuning.

De huidige taken van NCIS zijn het onderzoeken van misdaden, vlootverdediging, antiterrorisme en het opsporen en bestrijden van illegale drugstransporten, fraude en cybercrime en contraspionage.

In 2003 startte een televisieshow, NCIS, op CBS, gebaseerd op de NCIS. Deze serie wordt in Nederland uitgezonden door SBS6 en in België door VT4. De directeur verscheen in een aflevering als een agent. Een spin-off verscheen in 2009 onder de naam NCIS: Los Angeles.

Externe links[bewerken]