NeXTStep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deze NeXTcube met NeXTStep was de eerste webserver ter wereld

NeXTStep was een besturingssysteem ontwikkeld door Steve Jobs' bedrijf NeXT en uitgebracht in 1989. Het besturingssysteem van de Apple Macintosh, Mac OS X, is een directe afstammeling van NeXTStep.

De eerste webbrowser ooit was het NeXTStep-programma WorldWideWeb, geïntroduceerd door Tim Berners-Lee in 1991. Berners-Lees NeXTcube-computer met NeXTStep was de eerste webserver ter wereld.

De naam van het besturingssysteem werd oorspronkelijk geschreven als NextStep. De schrijfwijze veranderde later in NeXTstep, vervolgens NexTStep, neXtStep, NeXTSTEP en uiteindelijk NEXTSTEP.

De architectuur van NeXTStep was voor die tijd uiterst modern. Het Unix-besturingssysteem was gebaseerd op een Machkernel uitgebreid met BSD-code. Het had een objectgeoriënteerde applicatielaag en gebruikte multitasking. NeXT ontwikkelde een speciale PostScript-gebaseerde technologie, Display PostScript, voor de geavanceerde graphics van de gebruikersinterface. Het systeem omvatte verder een compiler en codebibliotheken van de objectgeoriënteerde programmeertaal Objective-C.

Ook introduceerde het besturingssysteem nieuwe interface-elementen zoals een dock-balk, een driedimensionaal uiterlijk, vensters die realtime ("live") gescrold en gesleept konden worden en de mogelijkheid om in kolomvorm te bladeren door mappen en bestanden (Miller Columns). Deze elementen zijn later overgenomen door de meeste andere besturingssystemen, waaronder Windows en Mac OS X.

Steve Jobs vestigde het bedrijf NeXT na zijn vertrek bij Apple in 1985 en begon de computerwerkstations NeXTcube en NeXTstation te ontwikkelen. Voor deze computers werd ook een nieuw besturingssysteem ontwikkeld, dat in 1989 uitgebracht werd als versie 1.0 van NeXTStep. De laatste versie van NeXTStep, 3.3, kwam uit in 1995. Toen Jobs in 1997 terugkeerde naar Apple, werd ook zijn bedrijf NeXT door Apple opgekocht. Vervolgens werd de op NeXTStep gebaseerde OpenStep-API gebruikt om een nieuw besturingssysteem voor de Macintosh te ontwikkelen, dat in 1999 uitgebracht werd als Mac OS X.

De OpenStep-API draaide onder NeXTStep, Solaris en Windows NT, en was feitelijk een kleinere, hardware-onafhankelijke versie van NeXTStep, bedoeld om onder Solaris te kunnen draaien op de SPARC-computers van Sun Microsystems. De belangrijkste componenten van de API waren Display Postscript en Objective-C. Ook de Cocoa-API voor Mac OS X is gebaseerd op NeXTStep.

Het gratis besturingssysteem GNUstep, een Unix-variant, is net als Mac OS X gebaseerd op OpenStep. De ontwikkelaars wilden oorspronkelijk NeXTStep herschrijven om het ook op andere platforms dan NeXT-computers te kunnen draaien. Toen de OpenStep-specificatie in 1994 uitkwam, besloten ze GNUstep hierop te baseren.