Nechung

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nechung
Nechung-klooster
Tibetaans གནས་ཆུང་དགོན།
Wylie gNas chung lcog
Traditioneel Chinees 涅沖寺
Vereenvoudigd Chinees 涅沖寺
Hanyu pinyin Naiqiong si
Portaal  Portaalicoon   Tibet
Nechung ingang
Nechung-binnenplaats

Nechung of Nechung Chok, vertaald Kleine Woning, is een Tibetaans boeddhistisch klooster in Lhasa in Tibet. Het klooster bevindt zich op tien minuten loopafstand van het Drepungklooster.

Het was de zetel van het staatsorakel tot de Tibetaanse diaspora vanaf 1959. Hoewel het orakel een monnik uit de nyingmatraditie was en de dalai lama uit de gelugtraditie voortkomt, consulteerde de dalai lama het orakel altijd voordat hij belangrijke beslissingen nam. Het orakel doet uitspraken tijdens een trance.[1]

Na de Tibetaanse diaspora in 1959 is er ook een vestiging van Nechung in McLeod Ganj gebouwd, dat sindsdien de woonplaats van de veertiende dalai lama Tenzin Gyatso is.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Culturele Revolutie (1966-76) werd Nechung vrijwel geheel verwoest. Later is het klooster grotendeels herbouwd en op de tweede verdieping is een nieuw beeld van Goeroe Rinpoche (Padmasambhava) geplaatst.[2] Er is een debateerschool gevestigd in het oostelijke deel van Nechung die anno jaren '00 weer door jonge studentmonniken wordt bezocht.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (nl) Boeddhistische Omroep, Orakel, online documentaire over het Tibetaans staatsorakel
Zie de categorie Nechung van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.